Sastojci:
- 200 ml maslinovog ulja
- 470 g belog luka, sitno seckanog
- 950 g pirinča, nekuvanog
- 1,5 kg svežeg začinskog bilja, sitno iseckanog (mirođija, nana, peršun)
- 3 kašičice soli
- 2 kašičice mlevenog bibera
- 950 ml povrtnog bujona
- 60-80 listova vinove loze, skuvanih
- 475 ml povrtnog bujona
- sok od jednog limuna
Recept za posne grčke sarmice u vinovom listu:
Kako biste napravili posne grčke sarmice listove vinove loze treba dobro isprati i kuvati 10 minuta da listovi omekšaju. Postavite list, rebrastom stranom nagore. Zagrejte maslinovo ulje na laganoj vatri i pržite luk 5 minuta. Dodajte nekuvani pirinač i dobro promešajte da se potpuno sjedini. Pržite 5 minuta. Dodajte začinsko bilje, so i biber i pržite 5 minuta. Nakon toga sipajte bujon, poklopite i kuvajte 15 minuta.
Skinite sa vatre, i dobro promešajte da se svi sastojci sjedine. Nakon toga počnite da filujete sarmice. Postavite list rebrastom stranom nagore. Stavite kašiku fila na širi kraj stabljike. Pažljivo umotajte. Položite svaku sarmicu direktno u tepsiju, sa rubom lista nadole.
Dno tiganja veličine 33×23cm prekrijte sa 2 sloja sarmica. Pomešajte bujon, maslinovo ulje i sok od jednog limuna i sipajte preko. Tepsiju dobro prekrijte folijom i pecite 1 sat na 176 stepeni. Isključite rernu, ostavite posudu pokrivenu, i u rerni još sat vremena. Servirajte toplo ili na sobnoj temperaturi. Ukrasite svežom mirođijom, sa malo maslinovog ulja i svežim kriškama limuna. Možda ćete želeti da napravite i sarmu sa krompirom i kobasicom.
Pročitajte kako se pravi zapečena sarma za slavu
BONUS VIDEO
StvarUkusa