Najukusnije šufnudle sa kiselim kupusom

Šufnudle sa kiselim kupusom idealno su zimsko jelo, izdašne i ukusne.
Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za šufnudle:

  • 750 g belog krompir
  • 1 srednje jaje
  • 1 srednje žumance
  • so, po ukusu
  • 150 g brašna
  • 20 g kukuruznog skroba

Za kiseli kupus:

  • 2–3 kašike putera
  • 100 g slanine, isečene na kockice
  • 500 g kiselog kupusa
Trik da kiseli kupus duže traje!

Obavezno kiseli kupus čuvajte na tamnom mestu. Svetlost može da pokvari njegovu boju i ukus. Ne bi trebalo da bude ni blizu prirodne ni blizu veštačke svetlosti.

Recept za šufnudle sa kiselim kupusom:

Kako biste napravili šufnudle, krompir ubacite u veliki lonac sa slanom vodom i kuvajte dok ne bude gotov – potrebno je oko 25-30 minuta. Dok se krompir kuva, zagrejte rernu na 120 ° C. Stavite kuvani krompir na pleh i ostavite da se suši u rerni oko 20 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi oko 5 minuta.

Oljuštite ga dok je još vruć i izgnječite. Prebacite ga u činiju pa dodajte jaje i žumance, začinite solju i promešajte da se sjedini. Brašno pomešajte sa kukuruznim skrobom i takođe ubacite u činiju. Izmešajte i umesite da dobijete lepo glatko testo. Ako je testo lepljivo, dodajte još malo brašna i umesite.

Testo podelite na četiri jednaka dela i svaki deo oblikujte u dugačku kladu. Isecite male komade i urolajte između dlanova kako biste napravili valjuške koje su debele u sredini i tanke na krajevima. Stavite na pobrašnjenu površinu i nastavite da pravite valjuške dok ne potrošite sve testo.

Zagrejte veliki lonac sa slanom vodom i pustite da proključa, a zatim smanjite vatru dok voda lagano ključa. Ubacujte valjuške u lonac u nekoliko serija i kuvajte dok ne budu gotove. Prvo će potonuti na dno lonca, a kada budu gotovi, izaći će na površinu. Izvadite ih iz šerpe šupljikavom kašikom i ostavite da se ocede.

Slaninu isecite na kockice i ispržite na puteru. Dodajte kiseli kupus i mešajte sve dok se dobro ne sjedini i ne dobije boju. Šufnudle prelijte sa malo ulja, umešajte kiseli kupus i slaninu i promešajte. Začinite biberom i servirajte dok je toplo. Možda ćete želeti da napravite i šufnudle ili jugoslovenske njoke.

Pročitajte kako da ako vam je ostao pire od ručka napravite šufnudle

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Sace pasta je novi hit na internetu Izvor: TikTok/bananalovesyoutoo

StvarUkusa