Najmekša govedina sa lukom u kineskom sosu

Govedina sa lukom je jednostavno jelo, a ima bogat, autentičan ukus kao iz pravog kineskog restorana.
Najmekša govedina sa lukom u kineskom sosu Foto: Printscreen/Youtube/ Cook! Stacey Cook

Sastojci:

Za marinadu:

  • 1 glavica crnog luka (sitno iseckan)
  • 4 stabljike mladog luka (iseckane)
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/4 kašičice šećera
  • 4 čena belog luka (sitno naseckana ili izgnječena)
  • 500 g govedine (isečene na tanke trakice)
  • 2 kašičice soja sosa
  • 2 kašičice tamnog soja sosa
  • 3/4 kašičice šećera
  • 1 1/2 kašičica sode bikarbone (za omekšavanje mesa)
  • 4 1/2 kašičice kukuruznog skroba
  • 3 kašičice ulja
  • 1 1/2 kašičica susamovog ulja

Za sos:

  • 3 kašike ulja 
  • 3 kašičice tamnog soja sosa
  • 1 1/2 kašika belog vina
  • 1/3 šolje vode
  • biber po ukusu

Priprema:

Kineska kuhinja je poznata po savršenom balansu ukusa i brzini pripreme, a jedno od jela koje savršeno oslikava tu filozofiju jeste govedina sa lukom u bogatom sosu.  Tajna ovog recepta leži u posebnom načinu mariniranja mesa. Soda bikarbona i kukuruzni skrob omogućavaju da govedina postane neverovatno mekana, dok kombinacija soja sosa i začina doprinosi bogatom ukusu. Jelo se priprema brzo, u woku ili tiganju, pa je odličan izbor za brzu večeru kada želite nešto ukusno, ali i jednostavno za pripremu.

Saveti za savršenu teksturu mesa

Sečenja mesa – Što su trakice tanje, to će meso biti mekše i bolje upiti marinadu.
Soda bikarbona za omekšavanje – Ne preskačite ovaj korak! Soda bikarbona razbija vlakna mesa i čini ga mekim kao u kineskim restoranima.
Brzo prženje na jakoj vatri – Da bi meso ostalo sočno, potrebno je brzo ga propržiti na visokoj temperaturi.

Mariniranje mesa: Iseckati govedinu na tanke trakice. U činiji pomešati meso sa soja sosom, tamnim soja sosom, šećerom, sodom bikarbonom i belim lukom.Dodati kukuruzni skrob, dobro izmešati i zatim dodati ulje i susamovo ulje. Ostaviti da odstoji najmanje 30 minuta (ili idealno 1-2 sata u frižideru).

U maloj činiji pomešati tamni soja sos, vino i vodu. Ostaviti sa strane.

Zagrejati 3 kašike ulja u tiganju ili woku na jakoj vatri. Dodati mariniranu govedinu i pržiti dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Izvaditi meso iz tiganja i ostaviti sa strane. U istom tiganju dodati luk i mladi luk, pržiti dok ne postanu staklasti. Vratiti meso u tiganj, dodati pripremljeni sos i sve dobro promešati. Kuvati još par minuta, dodati sveže mleveni crni biber po ukusu. Služiti odmah, uz kuvani pirinač ili rezance.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Kineska piletina  Izvor: Instagram/iankewks