Kineska hrana je veoma hranljiva i uravnotežena i pruža sve što je telu i metabolizmu potrebno da bi bili zdravi, a ukus je prosto neodoljiv. Osnovni sastojci svakog jela su povrće, meso ili riba. Oni jedno isto jelo, npr. belo meso, mogu da spreme na milion različitih načina koristeći drugačiju termičku obradu i začine, ali ono što nikada ne izostavljaju je soja sos. Ako volite kinesku kuhinju i volite da eksperimentišete sa hranom onda obavezno napravite hrskavu piletinu u slatko-kiselom sosu. Poslužite je sa pirinčem, koji je takođe obavezan u njihovoj kuhinji.
Sigurno se milion puta pomislili kako je nemoguće da kinesku hranu napravite kod kuće, ali slobodno zaboravite na dostavu. Pomoću dva jednostavna trika napravićete nikad hrskavije i lepše jelo. Ovaj video je jako popularan na YouTube-u i videlo ga je preko 6 miliona ljudi. Uživajte!
- Sastojci:
- 450 g bataka
- 2 čena belog luka
- 1,5 kašičica soja sosa
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 belance
- 1/2 kašike kukuruznog skroba
- 1 šolja krompirovog skroba
- Za sos:
- 2 kašike meda
- 3 kašike braon šećera
- 2,5 kašike soja sosa
- 3 kašike vode
- 2,5 kašike kečapa
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašika susamovog ulja
- 1,5 kašika susama
- malo praziluka ili mladog luka
- 2 kašičice skroba
- 2 kašičice vode
Priprema:
Isecite meso na kockice, pa stavite u posudu. Dodajte mleveni beli luk, soja sos, so, biber, belnace, sodu bikarbonu i skrob. Sve dobro promešajte da se sastojci sjedine. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se marinira oko 40 minuta. U posudu sipajte skrob od krompira, pa promešajte. Poprskajte vodom (idealno bi bilo ako imate bocu sa raspršivačem). Sačekajte nekih 10 sekundi, pa promešajte. Ponovite postupak, poprskajte malo vode, pa sačekajte 10 sekundi i promešajte. U veću plastičnu posudu sipajte pola količine skroba, pa raspredite meso sa malim razmakom. Preko sipajte preostalu količinu skroba, zatvorite posudu i par puta protresite, da meso lepo upije skrob. Izvadite meso i malo protresite, kako bi skinuli višak skroba. U tiganj sipajte dosta ulja, pa kada se lepo zagreje, spustite meso i ispržite. Izvadite ga iz tiganja, pa ostavite u tanjiru 15 minuta. Iz tiganja izvadite i sve ostatke, ulje treba da bude čisto. Posle 15 minuta ponovo propržite meso. Izvadite meso i ostavite da se ocedi na ubrusu. U posudi pomešajte med, braon šećer, soja sos, vodu, kečap, sirće, susamovo ulje i dobro promešajte. Sipajte sos u tiganj ili šerpu, pa kad krene da ključa dodajte skrob koji ste pomešali sa vodom. Mešajte sos sve dok ne dobijete teksturu sirupa. Ubacite meso unutra, poprskajte susamovim uljem i pospite proprženim susamom. Dobro mešajte da meso lepo upije sos. Isključite šporet i izvadite meso. Ukrsite ga seckanim prazilukom ili mladim lukom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem