Govedina u crnom vinu

Govedina u crnom vinu donosi bogatstvo ukusa i sočnost koja se topi u ustima.

Govedina u crnom vinu
Govedina u crnom vinu Foto: Printscreen/Youtube/Savory Plates

Sastojci:

Za meso:

  • 800 g govedine
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 1 stabljika celera
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica paradajz paste
  • 750 ml crvenog vina
  • 1 grančica ruzmarina
  • So, biber, maslinovo ulje

Priprema:

Sporo kuvana govedina u bogatom sosu od crnog vina pravo je jelo za ljubitelje dubokih i složenih ukusa. Mekano meso koje se raspada pod viljuškom, upotpunjeno aromatičnim povrćem i kremastim pire krompirom, čini ovo jelo idealnim za posebne prilike i porodične večere.

Savet:

Za još bogatiji ukus, meso marinirajte u crvenom vinu sa začinima nekoliko sati pre kuvanja – to će ga učiniti još mekšim i aromatičnijim.

Govedinu isecite na veće komade i posolite. U dubljoj šerpi zagrejte maslinovo ulje i zapecite meso sa svih strana dok ne dobije zlatno-smeđu koricu. Izvadite ga sa strane.

U istoj šerpi propržite seckani luk, šargarepu i celer dok ne omekšaju. Dodajte sitno seckan beli luk i paradajz pastu, pa sve kratko propržite.

Vratite meso u šerpu, dodajte ruzmarin i prelijte crvenim vinom. Smanjite vatru, poklopite i dinstajte na laganoj vatri 2,5 do 3 sata dok meso ne omekša. Povremeno promešajte i po potrebi dolijte malo vode.

Kada je meso gotovo, izvadite ruzmarin, a sos po želji malo reducirajte na jačoj vatri. 

Bonus video

This browser does not support the video element.

SAVETI ZA SOČNO MESO NA ROŠTILJU Izvor: Instagram/kalejunkie