Sastojci:

  • 2 čena belog luka
  • pola glavice crnog luka
  • 200 g govedine
  • 2 jajeta
  • 2 šolje kuvanog pirinča
  • 1 šargarepa
  • pola šolje graška
  • so po ukusu
  • ulje za prženje

Marinada:

  • 2 kašičice vode
  • 2 kašičice soja sosa
  • 1 kašičica sosa od ostriga
  • 2 kašičice pirinčanog vina za kuvanje
  • prstohvat šećera
  • prstohvat bibera
  • 1 kašičica kukuruznog skroba
  • 1 kašičica susamovog ulja

Za pirinač:

  • 1 kašičica soja sosa
  • pola kašičice tamnog soja sosa
  • so

Priprema:

Kineski prženi pirinač je jedan od najomiljenijih jela u kineskoj kuhinji, a u ovom receptu sa govedinom i jajima dobijate savršen spoj bogatih ukusa i tekstura. Ovo jelo je idealno za večere kada želite nešto brzo, a opet izuzetno ukusno i hranljivo. Priprema je jednostavna, a rezultat je pržen pirinač bogat proteinima i povrćem, koji je savršeno ukusan i zasitan.

Saveti:

Za najbolje rezultate, koristite pirinač koji je ohlađen i stoji nekoliko sati, pa čak i dan ranije. To pomaže da pirinač zadrži teksturu i ne bude previše kašast kada se prži.
Kineski prženi pirinač je najukusniji kada se prži na visokoj temperaturi. 
Možete koristiti i drugo povrće po želji, poput crvene paprike ili pečuraka, za još bogatiji ukus.

Sitno iseckajte beli i crni luk. Govedinu isecite na tanke trake. Šargarepu iseckajte na male kockice, a zeleni grašak pripremite za kuvanje (ako koristite zamrznuti, odmrznite ga unapred).

Priprema marinade: U maloj činiji pomešajte sve sastojke za marinadu, a zatim dodajte govedinu. Ostavite da odstoji 10-15 minuta.

U tiganju ili woku, zagrejte 2 kašičice ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte mariniranu govedinu i pržite je 3-4 minuta dok ne postane zlatno smeđa. Izvadite meso i stavite ga na stranu.

U istom tiganju dodajte još malo ulja, pa stavite umućena jaja. Pržite ih dok ne postanu čvrsta, a zatim ih izvadite i iseckajte na male komade. U istoj tiganju dodajte iseckani crni i beli luk, šargarepu i grašak. Pržite još 3-4 minuta dok povrće ne omekša.

Dodajte kuvani pirinač (najbolje je koristiti pirinač koji je prethodno ohlađen). Dobro promešajte sve sastojke. Dodajte 1 kašičicu soja sosa, 1/2 kašičice tamnog soja sosa, i malo soli. Pržite pirinač 3-4 minuta, povremeno mešajući da sve bude dobro pomešano.

Vratite prženu govedinu i jaja u tiganj, dobro promešajte sve sastojke i pržite još nekoliko minuta zajedno.

Bonus video

Meksički pirinač Izvor: Meksički pirinač