Sastojci:
- 2 čena belog luka
- pola glavice crnog luka
- 200 g govedine
- 2 jajeta
- 2 šolje kuvanog pirinča
- 1 šargarepa
- pola šolje graška
- so po ukusu
- ulje za prženje
Marinada:
- 2 kašičice vode
- 2 kašičice soja sosa
- 1 kašičica sosa od ostriga
- 2 kašičice pirinčanog vina za kuvanje
- prstohvat šećera
- prstohvat bibera
- 1 kašičica kukuruznog skroba
- 1 kašičica susamovog ulja
Za pirinač:
- 1 kašičica soja sosa
- pola kašičice tamnog soja sosa
- so
Priprema:
Kineski prženi pirinač je jedan od najomiljenijih jela u kineskoj kuhinji, a u ovom receptu sa govedinom i jajima dobijate savršen spoj bogatih ukusa i tekstura. Ovo jelo je idealno za večere kada želite nešto brzo, a opet izuzetno ukusno i hranljivo. Priprema je jednostavna, a rezultat je pržen pirinač bogat proteinima i povrćem, koji je savršeno ukusan i zasitan.
Sitno iseckajte beli i crni luk. Govedinu isecite na tanke trake. Šargarepu iseckajte na male kockice, a zeleni grašak pripremite za kuvanje (ako koristite zamrznuti, odmrznite ga unapred).
Priprema marinade: U maloj činiji pomešajte sve sastojke za marinadu, a zatim dodajte govedinu. Ostavite da odstoji 10-15 minuta.
U tiganju ili woku, zagrejte 2 kašičice ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte mariniranu govedinu i pržite je 3-4 minuta dok ne postane zlatno smeđa. Izvadite meso i stavite ga na stranu.
U istom tiganju dodajte još malo ulja, pa stavite umućena jaja. Pržite ih dok ne postanu čvrsta, a zatim ih izvadite i iseckajte na male komade. U istoj tiganju dodajte iseckani crni i beli luk, šargarepu i grašak. Pržite još 3-4 minuta dok povrće ne omekša.
Dodajte kuvani pirinač (najbolje je koristiti pirinač koji je prethodno ohlađen). Dobro promešajte sve sastojke. Dodajte 1 kašičicu soja sosa, 1/2 kašičice tamnog soja sosa, i malo soli. Pržite pirinač 3-4 minuta, povremeno mešajući da sve bude dobro pomešano.
Vratite prženu govedinu i jaja u tiganj, dobro promešajte sve sastojke i pržite još nekoliko minuta zajedno.
Bonus video
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Kako da napravite krafin - uskršnji kolač sa suvim grožđem
Jagnjeća plećka za uskršnji ručak - savršeno mekano meso koje se topi u ustima
Salata od jaja i kornišona koja može da bude i namaz
Najlepši slatkiš uskršnja gnezda