Sastojci:
Za marinadu:
- 1 glavica crnog luka (sitno iseckan)
- 4 stabljike mladog luka (iseckane)
- 1/4 kašičice soli
- 1/4 kašičice šećera
- 4 čena belog luka (sitno naseckana ili izgnječena)
- 500 g govedine (isečene na tanke trakice)
- 2 kašičice soja sosa
- 2 kašičice tamnog soja sosa
- 3/4 kašičice šećera
- 1 1/2 kašičica sode bikarbone (za omekšavanje mesa)
- 4 1/2 kašičice kukuruznog skroba
- 3 kašičice ulja
- 1 1/2 kašičica susamovog ulja
Za sos:
- 3 kašike ulja
- 3 kašičice tamnog soja sosa
- 1 1/2 kašika belog vina
- 1/3 šolje vode
- biber po ukusu
Priprema:
Kineska kuhinja je poznata po savršenom balansu ukusa i brzini pripreme, a jedno od jela koje savršeno oslikava tu filozofiju jeste govedina sa lukom u bogatom sosu. Tajna ovog recepta leži u posebnom načinu mariniranja mesa. Soda bikarbona i kukuruzni skrob omogućavaju da govedina postane neverovatno mekana, dok kombinacija soja sosa i začina doprinosi bogatom ukusu. Jelo se priprema brzo, u woku ili tiganju, pa je odličan izbor za brzu večeru kada želite nešto ukusno, ali i jednostavno za pripremu.
Mariniranje mesa: Iseckati govedinu na tanke trakice. U činiji pomešati meso sa soja sosom, tamnim soja sosom, šećerom, sodom bikarbonom i belim lukom.Dodati kukuruzni skrob, dobro izmešati i zatim dodati ulje i susamovo ulje. Ostaviti da odstoji najmanje 30 minuta (ili idealno 1-2 sata u frižideru).
U maloj činiji pomešati tamni soja sos, vino i vodu. Ostaviti sa strane.
Zagrejati 3 kašike ulja u tiganju ili woku na jakoj vatri. Dodati mariniranu govedinu i pržiti dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Izvaditi meso iz tiganja i ostaviti sa strane. U istom tiganju dodati luk i mladi luk, pržiti dok ne postanu staklasti. Vratiti meso u tiganj, dodati pripremljeni sos i sve dobro promešati. Kuvati još par minuta, dodati sveže mleveni crni biber po ukusu. Služiti odmah, uz kuvani pirinač ili rezance.
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Paprike punjene mesom i zapečene sa sirom
Domaći hleb od celog zrna
Jednostavni uštipci od pirinča
Dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu