Sastojci:

Za marinadu:

  • 1 glavica crnog luka (sitno iseckan)
  • 4 stabljike mladog luka (iseckane)
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/4 kašičice šećera
  • 4 čena belog luka (sitno naseckana ili izgnječena)
  • 500 g govedine (isečene na tanke trakice)
  • 2 kašičice soja sosa
  • 2 kašičice tamnog soja sosa
  • 3/4 kašičice šećera
  • 1 1/2 kašičica sode bikarbone (za omekšavanje mesa)
  • 4 1/2 kašičice kukuruznog skroba
  • 3 kašičice ulja
  • 1 1/2 kašičica susamovog ulja

Za sos:

  • 3 kašike ulja 
  • 3 kašičice tamnog soja sosa
  • 1 1/2 kašika belog vina
  • 1/3 šolje vode
  • biber po ukusu

Priprema:

Kineska kuhinja je poznata po savršenom balansu ukusa i brzini pripreme, a jedno od jela koje savršeno oslikava tu filozofiju jeste govedina sa lukom u bogatom sosu.  Tajna ovog recepta leži u posebnom načinu mariniranja mesa. Soda bikarbona i kukuruzni skrob omogućavaju da govedina postane neverovatno mekana, dok kombinacija soja sosa i začina doprinosi bogatom ukusu. Jelo se priprema brzo, u woku ili tiganju, pa je odličan izbor za brzu večeru kada želite nešto ukusno, ali i jednostavno za pripremu.

Saveti za savršenu teksturu mesa

Sečenja mesa – Što su trakice tanje, to će meso biti mekše i bolje upiti marinadu.
Soda bikarbona za omekšavanje – Ne preskačite ovaj korak! Soda bikarbona razbija vlakna mesa i čini ga mekim kao u kineskim restoranima.
Brzo prženje na jakoj vatri – Da bi meso ostalo sočno, potrebno je brzo ga propržiti na visokoj temperaturi.

Mariniranje mesa: Iseckati govedinu na tanke trakice. U činiji pomešati meso sa soja sosom, tamnim soja sosom, šećerom, sodom bikarbonom i belim lukom.Dodati kukuruzni skrob, dobro izmešati i zatim dodati ulje i susamovo ulje. Ostaviti da odstoji najmanje 30 minuta (ili idealno 1-2 sata u frižideru).

U maloj činiji pomešati tamni soja sos, vino i vodu. Ostaviti sa strane.

Zagrejati 3 kašike ulja u tiganju ili woku na jakoj vatri. Dodati mariniranu govedinu i pržiti dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Izvaditi meso iz tiganja i ostaviti sa strane. U istom tiganju dodati luk i mladi luk, pržiti dok ne postanu staklasti. Vratiti meso u tiganj, dodati pripremljeni sos i sve dobro promešati. Kuvati još par minuta, dodati sveže mleveni crni biber po ukusu. Služiti odmah, uz kuvani pirinač ili rezance.

Bonus video

Kineska piletina  Izvor: Kineska piletina