Sastojci:

  • 3 pileća prsa
  • 4 kašike grčkog jogurta
  • 1 prstohvat narendane limunove kore + ½ limunovog soka
  • 1 čen belog luka (sitno iseckan ili izgnječen)
  • 1 velika kašika mlevene paprike
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Prstohvat ljute paprike (po ukusu)
  • 1 velika kašika tanduri začina
  • 1 kašičica želea od narandže ili jabuke
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Ako volite sočna i ukusna pileća prsa, ovaj recept će vas oduševiti. Tajna leži u marinadi punoj bogatih začina i grčkog jogurta, koji mesu daje neverovatnu mekoću. Ovo jelo je idealno za lagani ručak ili večeru, a odlično se slaže sa svežim salatama, pečenim krompirom ili laganim sosovima. Pečenje na roštilju ili grill tiganju daje mu dodatnu dimenziju ukusa, uz onu prepoznatljivu hrskavu koricu i sočnu unutrašnjost.

Saveti:

Dužina mariniranja: Ako imate vremena, ostavite piletinu da se marinira duže – nekoliko sati ili čak preko noći za maksimalnu sočnost.
Pečenje na tiganju: Ako nemate roštilj, koristite grill tiganj ili običan tiganj sa malo ulja. Poklopite na kratko da meso ostane sočno.
Dodatni začini: Po želji možete dodati kim, kari ili malo senfa u marinadu za dodatnu aromu.

U većoj posudi pomešajte grčki jogurt, limunov sok i koru, sitno iseckan beli luk, papriku, origano, ljutu papriku, tanduri začin, žele od narandže i maslinovo ulje. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete glatku smesu.

Pileća prsa operite i osušite papirnim ubrusom. Premažite ih pripremljenom marinadom, dobro utrljajte sa svih strana i ostavite da odstoje najmanje 30 minuta (idealno 2-3 sata ili preko noći u frižideru). Marinada će učiniti meso sočnim i poboljšati ukus.

Zagrejte roštilj ili grill tiganj na srednje jaku temperaturu. Lagano premažite rešetke uljem kako se meso ne bi lepilo. Pileća prsa pecite 5-6 minuta sa svake strane, dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju i dok meso ne postane potpuno pečeno iznutra. Proverite da li je gotovo – ako probodete najdeblji deo nožem ili viljuškom, sok koji izlazi treba da bude bistar. Kada je meso gotovo, ostavite ga da odmori 5 minuta pre sečenja – tako će ostati sočno. Poslužite sa prilogom po želji: osvežavajuća salata, pečeni krompir, grilovano povrće ili domaći tzatziki sos.

Bonus video

Najbolji način da napravite piletinu, spremaćete samo ovako Izvor:  Najbolji način da napravite piletinu, spremaćete samo ovako