Svinjski vrat iz rerne - toliko mekan da se ne seče nožem nego viljuškom

Ako volite meso koje je toliko mekano da se raspada pod viljuškom, ovaj svinjski vrat iz rerne postaće vaš novi porodični favorit.
Svinjski vrat iz rerne toliko mekan da se ne seče nožem nego viljuškom Foto: Printscreen/Youtube/Hausgemacht und lecker

Sastojci:

Za marinadu:

  • 700 g svinjskog vrata (u komadu)
  • 200 ml paradajza u sopstvenom soku
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice majčine dušice
  • 1 kašičica sušenog belog luka
  • 1/2 kašičice mlevenog korijandera
  • 1 kašika ulja
  • Sveže mleveni biber, po ukusu
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašičica slatke paprike u prahu

Za podlogu u plehu:

  • 2 glavice crnog luka, isečene na kolutove
  • 1 šargarepa, sečena na tanke trake ili kolutove
  • Malo ulja
  • 1/3 kašičice soli
  • Mleveni biber po ukusu

Priprema:

Ako tražite sočno, mekano meso koje se seče viljuškom, ovaj recept za svinjski vrat u bogatoj marinadi i laganoj termičkoj obradi biće vaš novi favorit.

Savet:

Što duže marinirate meso, biće sočnije i ukusnije – a tajna mekane strukture je sporo pečenje na nižoj temperaturi.

U činiji sjedini sve sastojke za marinadu. Dobro premažite meso sa svih strana i ostavite ga da se marinira – minimum 1 sat, a idealno 6 - 8 sati u frižideru.

U pleh rasporedite luk i šargarepu, pospite sa malo ulja, posolite i pobiberite. Na povrće položite marinirani vrat. Prekrijte meso papirom za pečenje koji ste prethodno nakvasili vodom, pa preko toga stavi aluminijumsku foliju.

Stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite na 170°C oko 2,5 sata. Zatim uklonite foliju i papir i pecite još 30 minuta da dobije rumenu koricu. Pustite da meso odstoji 10-ak minuta pre sečenja.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Papir za pečenje Izvor: TikTok/bjoyce777