Nudle od tikvica: Omiljeno jelo Ane Ivanović tokom toplih dana

Nudle od tikvica su idealne za lagani obrok, a Ana Ivanović ih rado pravi tokom toplih dana.
Nudle od tikvica: Omiljeno jelo Ane Ivanović tokom toplih dana Foto: shutterstock / canva / prt scr / facebook.com/anaivanovic

Sastojci:

  • 4 srednje tikvice, oko 1 kilogram
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 3-4 čena sitno narendanog belog luka
  • 1/4 do 1/2 kašičice tucane paprike
  • 2 srednja paradajza, iseckana, oko 350 grama
  • 120 g rendanog parmezana, ili biljnog sira
  • 240 g listova bosiljka, iskidanih na komade
  • 1 kašičica kukuruznog skroba
  • 2 kašičice hladne vode
  • 1 avokado, isečen na trake
  • pesto od bosiljka, po želji
  • so, po ukusu
Zašto je zdravo jesti tikvice?

Tikvice imaju malo kalorija. Bogate su vlaknima koja su dobra za probavu i utiču na smanjenje upalnih procesa u organizmu, ali i doprinose tome da nivo šećera i holesterola u krvi bude u granicama normale. Tikvice su dobar izvor vitamina A, C, K, kalijuma, mangana i magnezijuma. U tikvicama vitamin A postoji u formi beta-karotena, koji je poznat kao snažan antioksidans.

Recept za nudle od tikvica, omiljeno jelo Ane Ivanović:

Kako biste napravili nudle od tikvica, prvo očistite i isecite tikvice na dugačke trake poput špageta. Dodajte maslinovo ulje, beli luk i tucanu papriku u veliki, duboki tiganj. Uključite srednju vatru. Kada ulje počne da cvrči, dodajte nudle od tikvica.

Promešajte nudle od tikvica hvataljkom za testeninu i pržite dok ne budu al dente — trebalo bi da omekšaju, ali da i dalje budu hrskave - 5 do 7 minuta. Dok se prže, nastavite da mešate.

Nakon toga umešajte paradajz, bosiljak i parmezan, pa pržite jedan minut. Koristite hvataljku za testeninu da prebacite rezance, paradajz i bosiljak u posudu za serviranje. Ostavite tečnost u tiganju.

Ostatak tečnosti u tiganju pustite da proključa. U maloj posudi pomešajte kukuruzni skrob i hladnu vodu, pa ih umutite u ključalu tečnost. Kuvajte uz mućenje dok se tečnost ne zgusne u sos, oko 1 minut. Probajte sos i začinite solju.

Prelijte sos preko tikvica, paradajza i bosiljka. Dodajte zatim pestosos, iseckani avokado, još parmezana po želji i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i nudle od tikvica sa morskim plodovima

Pročitajte kako se pravi prolećna posna čorbica sa rezancima od tikvica

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Rolovane tikvice punjene sirom i spanaćem Izvor: Instagram/ cheftomwalton

StvarUkusa