Sastojci:

  • 2 veće tikvice, iseckane na kolutove
  • 1 luk
  • 2 šargarepe
  • 200 g paradajza
  • 5 jaja
  • 150 ml mleka
  • 100 g kačkavalja
  • 80 g brašna
  • so po ukusu
  • biber po ukusu
Zašto je zdravo jesti tikvice?

Tikvice su bogate vitaminom C, deluju pogodno na varenje i bogate su vlaknima. Sadrže vitamin B6 i gvožđe i bogate su antioksidansima koji su korisni za vid.

Recept za tikvice sa šargarepom i sirom:

Tikvice isecite ih na kolutove. Stavite ih u posudu za pečenje. Malo ih posolite i pobiberite. Sve pospite slatkom mlevenom paprikom i nalijte malo ulja. Stavite sve u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite oko 20-25 minuta. Dok se tikvice peku, pripremite preostale sastojke.

Jedan luk isecite na prstenove. Dve šargarepe prvo prepolovite po dužini, a zatim isecite na pola kruga. Stavite seckani luk u vreli tiganj sa uljem. Pržite dok ne dobije zlatnu boju. U luk dodajte pripremljenu šargarepu. Pržite još 2-3 minuta i skinite sa vatre. Paradajza isecite na male komade. Nakon dvadeset minuta izvadite tikvice iz rerne. Dodajte pripremljeni luk i šargarepu i malo promešajte.

Stavite paradajz na povrće. Razbijte jaja u činiju. Dodajte malo soli i bibera. Nalijte 130 ml mleka. Sve mešajte žicom, dok ne postane glatko. U činiju sipajte brašno i odmah sve dobro promešajte da nema grudvica. Pripremljenu smesu sipajte na povrće. Stavite sve u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite oko 30 minuta. Dok je tepsija u rerni, pripremite sir.

Narendajte sir na krupno rende. Deset minuta pre kraja pečenja izvadite tepsiju i pospite rendanim sirom. Vratite u rernu da se zapeče. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i pitu sa tikvicama i kačkavaljem.

Pročitajte kako se pravi rolat sa krem sirom i paradajzom

BONUS VIDEO

Slatka torta sa tikvicama Izvor: Slatka torta sa tikvicama

StvarUkusa