Sastojci:

300 g kukuruznog brašna

100 g pšeničnog brašna

200 g sira (mladi sir ili feta)

1 srednja tikvica (oko 200 g)

1 glavica crnog luka

3 jaja

200 ml jogurta

100 ml ulja

1 prašak za pecivo

So i biber po ukusu

Recept za proju sa sirom, lukom i tikvicama:

Priprema povrća: Tikvicu operite, narendajte na krupnije rende, posolite i ostavite da odstoji 10-ak minuta da pusti vodu. Nakon toga, dobro je iscedite. Luk sitno naseckajte i kratko propržite na malo ulja dok ne postane staklast.

Priprema smese: Za pripremu proje sa tikvicama, u posudi pomešajte kukuruzno i pšenično brašno sa praškom za pecivo. U drugoj posudi umutite jaja, pa dodajte jogurt i ulje. Promešajte dok se sve lepo ne sjedini. Postepeno dodajte brašno u smesu sa jajima, pa dobro sjedinite. U smesu dodajte isceđene tikvice, proprženi luk, izmrvljen sir, so i biber. Sve dobro promešajte.

Ako vam se dopada verzija sa sirom, probajte i proju sa fetom i brokolijem!

Pečenje: Rernu zagrejte na 200°C. Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje ili podmazan uljem. Pecite proju oko 30-35 minuta, dok ne dobije lepu zlatnosmeđu boju i čačkalica izađe suva kad je probodete. 

Služenje: Kada je proje pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja. Služite toplo ili hladno uz jogurt ili kiselo mleko.

A ukoliko biste malo da "omrsite" ovo starinsko srpko jelo, napravite proju sa tikvicama i šunkom!

BONUS VIDEO:

SRPSKA PROJA NAŠLA SE NA LISTI NAJBOLJIH HLEBOVA SVETA: Srednjoškolci i domaćica iz Novog Sada napravili svetski poznat hleb  Kurir televizija