Sastojci:

  • 6-8 pilećih karabataka
  • 250 g šampinjona 
  • 120 g kačkavalja
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 1 kašičica kurkume
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika slatkog čili sosa
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 100 g putera
  • So i biber po ukusu

Kako da napravite:

Ako tražite jelo koje je jednostavno za pripremu, a istovremeno bogato ukusima, ovi pileći karabataci sa pečurkama i sirom su pravi izbor! Sočni i aromatični, punjeni su ukusnim kremastim filom od šampinjona i sira, a sve je začinjeno mirisnom mešavinom začina. Savršeni su za svečane prilike, ali i za nedeljni ručak uz pire krompir ili svežu salatu.

Marinirajte meso dovoljno dugo – što duže stoji u marinadi, to će biti sočnije i ukusnije. Idealno je ostaviti ga preko noći u frižideru.
Koristite karabatake sa kožom – koža će zadržati sočnost mesa i dati hrskavu teksturu.
Pržite pečurke dok ne ispari višak vode – ovo sprečava da punjenje bude vodeno i da ispusti previše tečnosti tokom pečenja.
Poslužite uz lagane priloge – ovo jelo je dosta bogato, pa se najbolje slaže sa jednostavnim prilozima poput svežeg povrća, pirinča ili pire krompira.

Karabatake odvojite od koske i dobro osušite ubrusom.

U velikoj činiji pomešati soja sos, med, čili sos, kurkumu, mlevenu papriku. Dodati karabatake u ovu marinadu i dobro ih utrljati. Ostaviti ih tako 30-60 minuta (ili preko noći u frižideru).

Na zagrejanom maslinovom ulju i puteru propržiti sitno sečen luk. Dodajte seckane šampinjone i dinstati dok ne ispari tečnost. Umešati sitno seckan beli luk, posoliti, pobiberiti. Kada se smesa ohladi, dodati narendani sir i sve dobro izmešati.

Uzmite karabatak, stavite fil i urolajte. Zagrejati rernu na 200°C. Poređati punjene karabatake na pleh i preliti ostatkom marinade. Peći oko 35-40 minuta, povremeno prelivajući pilećim sokovima iz pleha.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Najbolji način da napravite piletinu, spremaćete samo ovako Izvor:  Najbolji način da napravite piletinu, spremaćete samo ovako