Sastojci:
- 60 ml maslinovog ulja
- 4 velike ili 5 srednjih tikvica (1 kg), krupno rendanih
- 2,5 kašičice soli, podeljene, plus još po ukusu
- 1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera, plus još po ukusu
- 760 ml vode
- 1 kg pene testenine
- 170 g krem sira
- 1 limun, kora i sok (oko 2 kašike soka)
- 60 g seckanih prepečenih oraha
Recept za pastu sa tikvicama, orasima i krem sirom:
Kako biste napravili ovu pastu, prvo zagrejte ulje u velikoj šerpi na srednje jakoj vatri. Dodajte tikvice i začinite sa 1 kašičicom soli i 1/2 kašičice crnog bibera. Pržite tikvice, povremeno mešajući, dok ne ispuste tečnost, a tečnost ne ispari i tikvice se ne karamelizuju u konzistenciju sličnu džemu, pogodnu za mazanje, 10 do 12 minuta.
Ako počnete da primećujete da dno šerpe potamni, smanjite vatru na srednju. Kada se zgusne, prebacite tikvice u srednju posudu i ostavite je sa strane. U istoj šerpi prokuvajte vodu sa malo soli, i kada počne da ključa ubacite testeninu i krem sir i smanjite vatru na srednju. Razbijte krem sir poleđinom drvene kašike da se ravnomerno rasporedi. U redu je ako testenina nije potpuno potopljena u tečnost.
Kuvajte, često mešajući dok testenina ne bude al dente, a tečnost se ne zgusne i ne postane kremasta, 11 do 13 minuta. Ako sva vlaga ispari, a testenina je i dalje nedovoljno kuvana, dodajte malo vode.
Zatim u to dodajte kuvane tikvice, koru limuna i sok od limuna i kuvajte dok se ne zagreju, 2 minuta. Dodajte malo vode da biste napravili tanak, sjajan sos, ako je potrebno. Začinite po ukusu solju i biberom, ako je potrebno. Podelite u činije i pospite prepečenim orasima. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i laganu prolećnu pastu sa graškom i pavlakom.
Pročitajte kako se pravi pasta sa sočivom i pečurkama
BONUS VIDEO
StvarUkusa