Sardine na roštilju sa fermentisanim paradajz sosom

Hrskave spolja, sočne iznutra – sardine sa roštilja uz pikantan fermentisani paradajz sos donose more pravo na tanjir.
Sardine na roštilju sa fermentisanim paradajz sosom Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za sardine:

  • 600 g svežih sardina (očistite ih, ali ostavite repove)
  • maslinovo ulje 
  • so, biber
  • sok jednog limuna
  • sveži ruzmarin ili majčina dušica (po želji)

Za fermentisani paradajz sos:

  • 400 g zrelih paradajza
  • 1 kašika morske soli
  • 1-2 čena belog luka (sitno seckana)
  • maslinovo ulje
  • sveži bosiljak
  • 1 kašičica vinskog sirćeta (po želji)

Priprema:

Ovaj recept donosi dah Mediterana pravo na vašu trpezu. Idealne za lagani letnji ručak ili večeru, sardine na roštilju, poslužene uz bogat i osvežavajući fermentisani paradajz sos, biće pravo iznenađenje za vaša čula.

Savet:

Uz ovo jelo savršeno će se uklopiti čaša laganog belog vina, hrskavi hleb i sezonska salata.

Paradajze operite, sitno iseckajte i stavite u staklenu teglu. Dodajte morsku so, beli luk i promešajte. Pokrijte gazom i ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata, da započne proces blage fermentacije. Pre serviranja, paradajze procedite kroz cediljku, dodajte malo maslinovog ulja, sitno seckani bosiljak i eventualno malo vinskog sirćeta radi dodatne svežine.

Sardine operite i osušite. Prelijte ih maslinovim uljem, posolite, pobiberite i prelijte sokom limuna. Po želji, dodajte grančice ruzmarina ili majčine dušice. Roštilj ili gril tiganj dobro zagrejte. Sardine pecite na visokoj temperaturi oko 2-3 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Vodite računa da ih ne presušite.

Sardine poslužite tople, prelivene fermentisanim paradajz sosom. Po želji, dodatno ih pokapajte maslinovim uljem i pospite svežim bosiljkom.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Trik zašto treba da dodate čokoladu u pardajz sos? Izvor: mrsdillonskitchen/instagram