Kako ispeći svinjetinu u rerni da bude mekana i sočna

Evo kako ispeći svinjetinu u rerni da bude mekana, sočna i aromatična, idealna za svaki porodični obrok.
Kako ispeći svinjetinu u rerni da bude mekana i sočna Foto: Printscreen/Youtube/Hausgemacht und lecker

Pečena svinjetina u rerni je jelo koje uvek ispada sočno i mirisno kada se pripremi na pravi način. Tajna je u dobroj marinadi i sporom pečenju koje mesu daje mekoću i aromu. Ovaj recept je jednostavan, a rezultat je prava gozba.

Osnovne informacije:

Kuhinja: domaća

Tip jela: glavno jelo

Ukupno vreme pripreme: oko 2 sata i 15 minuta (+ vreme mariniranja)

Kalorije po porciji: oko 420 kcal

Broj porcija: 4

Nivo težine pripreme: lako

Sastojci:

  • 800 g svinjskog vrata
  • 4 čena belog luka
  • 1 grančica ruzmarina

Za marinadu:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice sušenog bosiljka
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica paprike
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 1/2 kašičice mlevenog korijandera
  • 1 kašičica senfa
Savet:

Ako želite da meso bude još mekše, dodajte pola čaše supe ili vina u pleh dok se peče – dobićete sočan sos uz meso.

Priprema:

Mariniranje mesa

Pomešajte maslinovo ulje, bosiljak, so, papriku, biber, korijander i senf. Utrljajte marinadu u svinjski vrat sa svih strana. Pokrijte i ostavite u frižideru minimum 2 sata, a najbolje preko noći.

Pečenje

Zagrejte rernu na 180°C. Stavite meso u pleh, dodajte čenove belog luka i grančicu ruzmarina. Pecite oko 1,5 sat, pa potom još 20 minuta da dobije hrskavu koricu.

Serviranje

Ostavite meso da odmori 10 minuta pre sečenja. Poslužite uz pečeni krompir, povrće ili svežu salatu.

Bonus video

This browser does not support the video element.

trik za sočno meso Izvor: TikTok/mannalanier2