Sastojci:
Za marinadu:
- 700 g svinjskog vrata (u komadu)
- 200 ml paradajza u sopstvenom soku
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice majčine dušice
- 1 kašičica sušenog belog luka
- 1/2 kašičice mlevenog korijandera
- 1 kašika ulja
- Sveže mleveni biber, po ukusu
- 1 kašika senfa
- 1 kašičica slatke paprike u prahu
Za podlogu u plehu:
- 2 glavice crnog luka, isečene na kolutove
- 1 šargarepa, sečena na tanke trake ili kolutove
- Malo ulja
- 1/3 kašičice soli
- Mleveni biber po ukusu
Priprema:
Ako tražite sočno, mekano meso koje se seče viljuškom, ovaj recept za svinjski vrat u bogatoj marinadi i laganoj termičkoj obradi biće vaš novi favorit.
U činiji sjedini sve sastojke za marinadu. Dobro premažite meso sa svih strana i ostavite ga da se marinira – minimum 1 sat, a idealno 6 - 8 sati u frižideru.
U pleh rasporedite luk i šargarepu, pospite sa malo ulja, posolite i pobiberite. Na povrće položite marinirani vrat. Prekrijte meso papirom za pečenje koji ste prethodno nakvasili vodom, pa preko toga stavi aluminijumsku foliju.
Stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite na 170°C oko 2,5 sata. Zatim uklonite foliju i papir i pecite još 30 minuta da dobije rumenu koricu. Pustite da meso odstoji 10-ak minuta pre sečenja.
Bonus video
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini