Sastojci:

Za marinadu:

  • 700 g svinjskog vrata (u komadu)
  • 200 ml paradajza u sopstvenom soku
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice majčine dušice
  • 1 kašičica sušenog belog luka
  • 1/2 kašičice mlevenog korijandera
  • 1 kašika ulja
  • Sveže mleveni biber, po ukusu
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašičica slatke paprike u prahu

Za podlogu u plehu:

  • 2 glavice crnog luka, isečene na kolutove
  • 1 šargarepa, sečena na tanke trake ili kolutove
  • Malo ulja
  • 1/3 kašičice soli
  • Mleveni biber po ukusu

Priprema:

Ako tražite sočno, mekano meso koje se seče viljuškom, ovaj recept za svinjski vrat u bogatoj marinadi i laganoj termičkoj obradi biće vaš novi favorit.

Savet:

Što duže marinirate meso, biće sočnije i ukusnije – a tajna mekane strukture je sporo pečenje na nižoj temperaturi.

U činiji sjedini sve sastojke za marinadu. Dobro premažite meso sa svih strana i ostavite ga da se marinira – minimum 1 sat, a idealno 6 - 8 sati u frižideru.

U pleh rasporedite luk i šargarepu, pospite sa malo ulja, posolite i pobiberite. Na povrće položite marinirani vrat. Prekrijte meso papirom za pečenje koji ste prethodno nakvasili vodom, pa preko toga stavi aluminijumsku foliju.

Stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite na 170°C oko 2,5 sata. Zatim uklonite foliju i papir i pecite još 30 minuta da dobije rumenu koricu. Pustite da meso odstoji 10-ak minuta pre sečenja.

Bonus video

Papir za pečenje Izvor: Papir za pečenje