Sastojci:

  • 415 g tikvica, isečenih na četvrtine i kriške dužine 1 cm
  • 450 g mlevene ćuretine
  • 60 g seckanog crnog luka
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 180 g konzerviranog crnog pasulja, ispranog i oceđenog
  • 180 g zrna kukuruza, svežeg ili smrznutog
  • 1 veliki seckani paradajz
  • 1 crvena papričica, iseckana na kockice
  • 1 čen belog luka, vrlo sitno iseckan
  • 2 kašike seckanog peršuna, plus još za ukrašavanje
  • 1 1/4 kašičice kima
  • 1 1/4 kašičice soli
  • 60 ml vode
Zašto je korisno da jedete tikvice?

Tikvice su dobar izvor vitamina A, C, K, kalijuma, mangana i magnezijuma. Vitamin A postoji u formi beta-karotena, koji je poznat kao snažan antioksidans, bitan za dobar vid i snažan imunitet, na šta takođe značajno utiče i vitamin C u hrani. Vitamin K je važan za očuvanje zdravlja kostiju, a u tome mu pomažu antioksidansi lutein i zeaksantin, koji su takođe prisutni u tikvicama. Na kraju, kalijum u tikvicama pomaže oporavku nakon treninga, a veoma je koristan i u regulaciji krvnog pritiska.

Recept za ćureće meso sa sezonskim povrćem:

Kako biste pripremili ćuretinu, prvo poprskajte veliki tiganj uljem na jakoj vatri i propržite ćuretinu, začinite sa 1 kašičicom soli i 1 kašičicom kima. Pržite, mešajući meso oko 5 minuta. Pomerite meso sa strane, dodajte luk i paradajz pire i pržite 1 minut.

Dodajte crni pasulj, kukuruz, paradajz, crvene papričice, beli luk, peršun i promešajte sa 60 ml vode. Dodajte tikvice, 1/4 kašičice soli i kima. Promešajte i pokrijte, krčkajte na laganoj vatri 4 do 5 minuta ili dok tikvice ne omekšaju. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i ćureću salatu sa orasima i mladim lukom.

Pročitajte kako se pravi čili od ćuretine i crnog pasulja

BONUS VIDEO

Recept za domaću ćureću čorbu sa knedlama  Izvor: Recept za domaću ćureću čorbu sa knedlama

 StvarUkusa