Najjednostavniji način da spremite sočivo

Naučite najjednostavniji način pripreme crvenog sočiva sa aromatičnim povrćem i začinjenim puterom.
Najjednostavniji način da spremite sočivo Foto: Printscreen/Youtube/peaceful_cooking

Ovaj recept donosi bogat i aromatičan obrok inspirisan indijskom kuhinjom. Sočivo postaje mekano i sočno, dok začinjeni puter dodatno pojačava ukus. Poslužite ga uz nan hleb ili pirinač i uživajte u svakom zalogaju.

Osnovne informacije

Kuhinja: Indijska

Tip jela: Glavno jelo / prilog

Porcije/Količina: 4

Vreme pripreme: 15 minuta + 2 sata natapanja

Vreme kuvanja: 30 minuta

Ukupno vreme: 2 h 45 min

Težina: Srednje

Sastojci:

  • 1 šolja crvenog sočiva (oko 200 g), ispranog i natopljenog 2 sata
  • ½ crnog luka 
  • 2 paradajza 
  • 2 ljute papričice
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika rendanog đumbira
  • 2 kašike paradajz pirea
  • ½ kašičice svakog: kima, korijandera, paprike, soli, kurkume, crnog bibera
  • 1 kašičica povrtnog bujona ili 1 kocka bujona
  • 3 šolje vrele vode
  • 2 kašike putera 
  • 1 kašičica semena kima
  • 1 kašičica paprike
  • Svež korijander za ukrašavanje
  • Biljno ulje
Savet:

Natapanje sočiva pre kuvanja čini ga mekšim i brže se kuva, dok puter sa začinima dodaje aromatičnu dubinu ukusa.

Priprema:

Pripremite sočivo

Dobro isperite sočivo. Potopite ga u vodu oko 2 sata.

Pripremite povrće

Pecite crni luk, paradajz i ljute papričice na rešetki šporeta dok ne porumene. Iseckajte ih i izblendirajte u glatku pastu.

Pripremite začinjenu bazu

Zagrejte tiganj sa malo ulja. Dodajte rendani beli luk i đumbir, kratko propržite. Umešajte paradajz pire i sve začine. Dodajte malo vrele vode i pastu od pečenog povrća, pa umešajte bujon.

Kuvajte sočivo

Dodajte natopljeno sočivo i 3 šolje vrele vode. Poklopite i krčkajte na srednjoj vatri 30 minuta.

Pripremite začinjeni puter

U drugom tiganju istopite puter. Dodajte seckani beli luk, seme kima i papriku. Kuvajte nekoliko sekundi dok ne zamiriše.

Završetak jela

Prelijte začinjeni puter preko kuvanog sočiva. Ukrasite svežim korijanderom. Poslužite toplo uz naan, pitom ili pirinač.

Prijatno!

Bonus video

This browser does not support the video element.

Supa od sočiva Izvor: Instagram/inspiredtaste