Crveno sočivo savršeno nadopunjuje piletinu. Dobićete ukusan sos koji se lepo uklapa uz dvopek. Možete da servirate i sa kuvanim krompirom. Ako volite pileće meso, možda ćete želeti da napravite i začinjenu piletinu sa jagodama i ljutikom. Evo i kako se pravi pržena piletina sa crvenim sočivom.
Sastojci:
- 4 veća pileća bataka
- 1 kašika ulja
- 2 glavice luka, iseckane
- 1 šargarepa, rendana
- 1 kašičica mlevenog kima
- 2 kašičice suvog mešanog bilja (peršun, majčina dušica, ruzmarin...)
- 2 kašičice brašna
- 1 kašika paradajzpaste
- 125 ml belog vina ili vode
- 100 g suvog crvenog sočiva, ispranog
- 500 ml pilećeg bujona
- 400 g seckanog paradajza
- debele kriške hrskavog hleba ili kuvanog krompira, za serviranje
Recept za prženu piletinu sa crvenim sočivom:
Začinite batake solju i mlevenim biberom. Zagrejte ulje u velikom tiganju sa poklopcem, ubacite ih i pržite da porumene. Izvadite batake, ali sačuvajte sokove i ulje u tiganju. Ubacite luk i šargarepu i lagano dinstatje 10-12 minuta da omekšaju. Umešajte mleveni kim, mešavinu suvog bilja, brašno i paradajz pastu, pa pržite 30 sekundi, dok ne dobije izgled paste.
Sipajte vino ili vodu, kuvajte nekoliko minuta, a zatim dodajte sočivo, bujon i paradajz. Pustite da provri, kuvajte 10 minuta, a zatim vratite piletinu, zatvorite poklopac i dinstajte 35-45 minuta dok sočivo ne omekša. Servirajte sa kriškama dvopeka ili sa kuvanim krompirom.
Pročitajte kako se pravi piletina sa knedlama u bešamel sosu
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus