Crveno sočivo savršeno nadopunjuje piletinu. Dobićete ukusan sos koji se lepo uklapa uz dvopek. Možete da servirate i sa kuvanim krompirom. Ako volite pileće meso, možda ćete želeti da napravite i začinjenu piletinu sa jagodama i ljutikom. Evo i kako se pravi pržena piletina sa crvenim sočivom.
Sastojci:
- 4 veća pileća bataka
- 1 kašika ulja
- 2 glavice luka, iseckane
- 1 šargarepa, rendana
- 1 kašičica mlevenog kima
- 2 kašičice suvog mešanog bilja (peršun, majčina dušica, ruzmarin...)
- 2 kašičice brašna
- 1 kašika paradajzpaste
- 125 ml belog vina ili vode
- 100 g suvog crvenog sočiva, ispranog
- 500 ml pilećeg bujona
- 400 g seckanog paradajza
- debele kriške hrskavog hleba ili kuvanog krompira, za serviranje
Recept za prženu piletinu sa crvenim sočivom:
Začinite batake solju i mlevenim biberom. Zagrejte ulje u velikom tiganju sa poklopcem, ubacite ih i pržite da porumene. Izvadite batake, ali sačuvajte sokove i ulje u tiganju. Ubacite luk i šargarepu i lagano dinstatje 10-12 minuta da omekšaju. Umešajte mleveni kim, mešavinu suvog bilja, brašno i paradajz pastu, pa pržite 30 sekundi, dok ne dobije izgled paste.
Sipajte vino ili vodu, kuvajte nekoliko minuta, a zatim dodajte sočivo, bujon i paradajz. Pustite da provri, kuvajte 10 minuta, a zatim vratite piletinu, zatvorite poklopac i dinstajte 35-45 minuta dok sočivo ne omekša. Servirajte sa kriškama dvopeka ili sa kuvanim krompirom.
Pročitajte kako se pravi piletina sa knedlama u bešamel sosu
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem