Sastojci:

  • 2 patlidžana
  • 3 crvene paprike
  • 2 glavice belog luka
  • 200 g zelene sočiva
  • 1 veza peršuna
  • 3 kašike biljnog ulja (+ malo za paprike i beli luk)
  • 1–2 kašike sirćeta od belog vina
  • pola kašike soli
  • pola kašičice mešavine mlevenih paprika
  • ljuta tucana po ukusu

Priprema:

Pečeni patlidžan i paprike u kombinaciji sa zelenom sočivom i belim lukom stvaraju salatu punu ukusa i boja, idealnu i za toplo i za hladno posluživanje.

Savet:

Za još intenzivniji ukus, povrće možete peći na roštilju umesto u rerni.

Operite patlidžane, paprike i beli luk. Paprike i patlidžane stavite cele na pleh obložen papirom za pečenje. Glavice belog luka presecite na pola vodoravno. Paprike i beli luk blago premažite uljem. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 25–30 minuta, dok povrće ne omekša i dobije blagu rumenu boju.

U međuvremenu skuvajte sočivo u slanoj vodi prema uputstvu sa pakovanja, pa ga procedite i ostavite da se malo ohladi. Pečene paprike stavite u posudu i prekrijte folijom 10 minuta, pa im skinite kožicu i iseckajte na trakice. Patlidžane izvadite iz kore i isecite na kockice. Pečeni beli luk istisnite iz ljuske.

U velikoj činiji pomešajte sočivo, patlidžan, paprike i beli luk. Dodajte seckani peršun, prelijte uljem, sirćetom, posolite i začinite mlevenim paprikama i ljutom tucanom po ukusu. Promešajte i poslužite toplo ili hladno.

Bonus video

00:26
Kako se pravi baba ganuš Izvor: instagram/healthygirlkitchen