ZAPEČEN BROKOLI SA PIRINČEM: Uz dodatak sira koji se razvlači i pečuraka nećete ni primetiti da u receptu nema mesa 

Jednostavan recept za brokoli sa pirinčem.

Printscreen/Youtube/Frische Rezepte

Recept je toliko ukusan da ćete ga stalno praviti. Ispecite brokoli sa pirinčem brzo i jednostavno u rerni. Biće to ukusna večera za celu porodicu! Pirinač neće biti suv zahvaljujući bujonu u kom se kuva, a sve začinjeno sirom koji se razvlači pri svakom zalogaju.

Sastojci:

  • 1 brokoli
  • 1 kašičica soli
  • maslinovo ulje
  • 250 g pirinča
  • 1 crni luk
  • 3 čena belog luka.
  • celer, peršun, biber
  • 500 ml bujona od povrća ili piletine 
  • 250 g šampinjona
  • 30g putera
  • 3 kašike brašna
  • 1 kašika instant supe od pečuraka
  • 400 ml vode
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 200 g kaškavalja

Priprema:

Brokoli očistite i isecite na cvetove pa ga ubacite u ključalu vodu na 2 minuta. Procedite. Na maslinovom ulju propržite pirinač i crni luk sitno iseckan. Dodajte izgnječen beli luk, seckan celer i peršun. Promešajte pa dodajte bujon. Dodajte biber, pa poklopite i krčkajte 15-20 minuta. Potom isključite ringlu i ostavite tako neotkloipljeno još 10 minuta. Za to vreme iseckajte pečurke. Propržite ih sa puterom u posebnom tiganju. Pirinač sada otklopite pa promešajte. U pečurke dodajte brašno i kašiku instant supe od pečuraka. Na kraju umešajte 400 ml vode i pavlaku za kuvanje. Konstantno mešajte dok se malo ne zgusne. Umešajte i biber i rendan kačkavalj (100 g).

Vatrostalnu posudu podmažite pa prvo stavite smesu sa pirinčem. Zatim brokoli pa smesa od pečuraka. Sve izmešajte. Pospite ostatkom rendanog kačkavalja. Pokrijte folijom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 25 minuta. Skinite foliju i pecite još 10 minuta.

Izvor: Stvar ukusa