1. Pola pripremljene lukovine (ljuske od luka) staviti na dno šerpe. Najlon čarapu iseckati na dužinu od 8 cm. Jednu stranu svakog dela vezati u čvor.


Sastojci:

jaja
lukovina
najlon čarapa
razne travke (detelina, list od ruže, bagrem, breza, peršun...)
so
ulje

2. Svako jaje prvo pokvasiti, na njega "zalepiti" listić, pa pažljivo staviti u čarapu. Dobro zategnuti, da se ne pomeri listić i zavezati čvor. Pažljivo položiti na lukovinu.

3. Ukoliko ste vični u slikanju i pisanju, jaja možete iscrtavati perom koje zagrejete kratko na plamenu sveće, umočite tako vruće u vosak i crtate po jajetu. Pero treba često zagrevati i umakati u vosak. Tako iscrtana jaja položite na lukovinu.

4. Kada ste stavili sva jaja, pospite ih preostalom lukovinom i hladnom vodom. Dodajte dve kašičice soli (da ne bi popucala) i neka odstoje neko vreme. Tek onda stavite da se kuvaju na laganoj vatri oko 10 min.

5. Kuvana jaja ostavite da se ohlade u lukovini, a onda ih polako odvijte i ređajte na papir. Vosak sastružite sa jaja koja ste iscrtavali voskom.

6. Svako jaje premažite uljem, da bi se lepo sijala.

U galeriji pogledajte jaja ukrašena na razne načine - bojom, šljokicama, perlicama, školjkama, koncem, heklanim radom... Neka vas inspirišu...