Veruje se da je falafelnastao u Egiptu pod uticaje sličnih indijskih jela. Ovo je ulična hrana koja može da se jede i kao meze. Tokom Ramazana, falafel kuglice se ponekad jedu kao deo iftara, obroka kojim se prekida dnevni post nakon zalaska sunca. I dalje je popularan u koptskoj ishrani, i kao takve velike količine se kuvaju tokom verskih praznika. Hrišćani u arapskim zemljama konzumiraju falafel kao deo ishrane u Velikom postu. U nastavku teksta možete da pročitate kako da napravite falafel po originalnom receptu, a neki sastojci su ključni. Glavne namirnice ovog ukusnog jela su leblebije i začini, a ono na šta treba da obratite pažnju jeste da u vodu koju sipate da leblebije omekšaju dodate i sodu bikarbonu koja će ubrzati proces. Takođe, jako je bitno da koristite i sveže začinsko bilje, kao što su peršun i mirođija, jer ne samo da daju poseban šmek, već pružaju i prelepu boju. A dodavanje praška za pecivo pred samo prženje čini da falafel bude još mekši unutra.
- Sastojci:
- 450 g leblebija
- 3 veze peršuna
- 1 veza mirođije
- 1 crni luk
- 5 čenova belog luka
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice bibera
- 2 kašičice mlevenog kima
- 1/2 kašičice korijandera
- 1/3 kašičice ljute crvene paprike
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
Priprema:
U posudu sipajte leblebije i prelijte vodom. Dodajte sodu bikarbonu i ostavite da stoje tako 16 sati. Procedite i osušite ih, pa stavite u blender. Dodajte i seckani peršun, mirođiju, crni i beli luk. Dobro izblendirajte da se svi sastojci lepo sjedine. Dodajte so, biber, kim, korijander, ljutu crvenu mlevenu papriku i ponovo izblendirajte. Prebacite smesu u činiju i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite u frižideru najmanje 2 sata ili preko noći. Pre nego što krenete da pržite falafel dodajte u smesu prašak za pecivo i sjedinite. Pokvasite ruke i oblikujte loptice. Pržite falafele u vrelom ulju oko 3-5 minuta. Izvadite na ubrus da se ocedi.
Napomena: Nemojte da koristite leblebije iz konzerve, jer će one učiniti smesu previše vlažnom i ona će se raspasti prilikom prženja.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus