Musaka se sprema u mnogim zemljama, a u svaku se dodaje bar jedan sastojak koji je razlikuje od drugih. Grčka musaka je jedna od poznatijih, a sprema se sa patlidžanom, mlevenim mesom i bešamel sosom. Predlažemo vam da isprobate i ovaj grčki recept za musaku, ali bez mesa. Umesto njega dodajte sir, a preliv napravite od jogurta. Ništa lepše i ukusnije niste probali, a cela porodica će biti oduševljena.
- Sastojci:
- 3 patlidžana
- 200 ml paradajz sosa
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica bosiljka
- 100 g feta sira
- 100 g tvrdog sira
- 1 mali paradajz
- Za preliv:
- 1 jogurt
- 1 jaje
- 1 kašičica slatke paprike
Priprema:
Patlidžan isecite na kriške, pa ga poređajte na pleh obložen pek papirom i lepo nauljite i posolite. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta. Zatim u posudi pomešajte paradajz sos, maslinovo ulje i začine i premažite dno tepsije. Poređajte patlidžan i pospite mrvljenom fetom i rendanim tvrdim sirom. Tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke (ostavite malo sira za posipanje). Poslednji red treba da bude paradajz sos. Napravite preliv tako što ćete umutite jaje i jogurt i dodajte slatku papriku. Sve lepo promešajte i dobijeni prelivsipajte preko musake.Pospite feta sirom i rendanim sirom koji ste ostavili sa strane i poređajte paradajz isečen na kolutove. Pecite u rerni na 200°C oko 30 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem