Ponekad u pripremi najjednostavnijih jela postoji neka sitna caka koja će od dobrog napraviti još bolje. Krompir pečen u rerni sa susamom jedan je od takvih recepata. Pritom je i zdravija varijanta u odnosu na prženi krompir jer se koristi manje ulja.
Sastojci:
- krompir (stavite onoliko koliko vam treba za jedan obrok i za broj ljudi koji će jesti)
- suvi biljni začin, ljuta tucana, slatka mlevena paprika
- maslinovo ulje
- susam
- maslac
Priprema:
Krompir oljuštiti, iseći na četvrtine i staviti da se kuva u slanoj vodi. Kada počne da ključa, neka se kuva samo 5 minuta i onda prospite vodu.
U dubljoj činiji pomešajte maslinovo ulje i začine. Sa tim preliti krompir i dobro promešati da se obloži sa svih strana. Krompir potom prebacite u vatrostalnu posudu, koju ste podmazali. Pospite ga susamom i protresite kako bi se obložio sa svih strana i na kraju preko krompira rasporediti maslac iseckan na listiće.
Pokriti folijom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, a pred kraj otkriti da se zapeče i dobije finu koricu.
Izvor: Stvar ukusa