Patlidžan spada u ona povrća koja se ne nalaze često na srpskoj trpezi. Ima jak miris i ukus i često se desi da bude gorak, ali ako ga napravite kako treba biće neverovatno ukusan. U arapskoj kuhinji je najzastupljeniji, a od njega možete da pripremate različita jela. Predlažemo vam da isprobate i ovaj recept za zapečeni patlidžan u aromatičnom sosu sa indijskim orasima.
Sastojci:
- 3 patlidžana
- slatka paprika
- kurkuma
- Za sos:
- 1 crni luk
- 1 kašika paste od belog luka
- 300 g paradajza
- 1/2 kašičice slatke paprike
- 1/2 kašičice garam masale
- 1 kašičica šećera
- 80 g indijskog oraha
- 2 šolje vode
- 2 kašike pavlake za kuvanje
- 3 kašike putera
- seckani korijander
Recept za patlidžan u aromatičnom sosu sa indijskim orasima:
Patlidžan isecite na kockice, pa poređajte na pleh obložen pek papirom. Prelijte maslinovim ulje, posolite, pobiberite, pa pospite slatkom paprikom i kurkumom. Sve lepo rukama sjedinite, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. U dubok tiganj sipajte maslinovo ulje i dodajte kašiku puter. Kada se istopi dodajte sitno seckan crni luk, a kada omekaša dodajte i pastu od belog luka. Sve lepo promešajte. Posle minut dodajte seckani paradajz, posolite, pobiberite, pospite slatkom paprikom, garam masalom i šećerom. Sve lepo promešajte i dodajte indijski orah. Sipaje vodu (1,5 šolju), pa kada provri poklopite i kuvajte još 5 minuta. Dobijenu smesu sipajte u blender i dobro izblendirajte, pa procedite kroz sito u isti tiganju. U blender sipajte još pola šolje vode i sipajte u sos, pa promešajte. Kada krene da vri dodajte patlidžan i promešajte. Zatim sipajte pavlaku za kuvanje i dve kašike putera i lepo promešajte. Ostavite da se krčka još 10 minuta. Ukrasite seckanim korijanderom.
Pročitajte i ovo: Salata od patlidžana, pečenih paprika i pasulja
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.