Od patlidžana možete da pripremate razne specijalitete, kao što je pikantni malidžano. A kako su rolati super rešenje za ručak ili večeru kada vam dođu prijatelji, donosimo vam sjajan recept. Od patlidžana napravite rolat koji ćete napuniniti mlevenim mesom i sirom.
Sastojci:
- 2 patlidžana
- 240 g mocarela sira
- 1 crni luk
- 1 paprika
- 350 g mlevenog mesa
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica slatke paprike
- 200 ml paradajz sosa
- 100 ml vode
- maslinovo ulje
- 70 g parmezana
- Još:
- 2 kašike paradajz sosa
- origano
- mocarela sir
Recept za rolat od patlidžana:
Patlidžan isecite na kriške, pa u neku posudu sipajte vodu i posolite. Stavite kriške patlidžana unutra. U tiganju na malo ulja propržite seckani crni luk i papriku dok ne omekšaju, pa dodajte mleveno meso. Kada se i ono malo proprži posolite, pobiberite, pospite slatkom paprikom i dodajte mleveni beli luk. Promešajte i nastavite da pržite, pa posle 2-3 minuta sipajte vodu i paradajz sos. Ponovo promešajte i u gotovo meso dodajte seckani peršun. Pleh obložite pek papirom, pa pospite rendanim mocarela sirom (120 g). Možete da koristite i neki tvrdi sir po izboru. Poređajte kriške patlidžana na ceo pleh, tako da se malo preklapaju. Premažite maslinovim uljem, pa pecite u rerni na 180°C oko 20 minuta. Preko patlidžana sipajte nadev od mlevenog mesa, pa pospite rendanom mocarelom (120 g) i parmezanom. Urolajte i premažite paradajz sosom (2 kašike), pa preko poređajte kriške mocarele ili nekog tvrdog sira po izboru. Pospite origanom, pa vratite u rernu i pecite na 180°C još 20 minuta.
Pročitajte i ovo: Rolat od krompira punjen mlevenim mesom
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus