Ajvar je dragulj svake zimnice, a kako je počela njena sezona, vreme da odaberete šta ćete pripremati. Mi vam donosimo recept za malidžano. Ovaj makedonski specijalitet je poznat i kao beli ajvar, a osnovni sastojak je patlidžan. U malidžano se još dodaje i senf, a ta namirnica ga razlikuje od srpskog ajvara. Spremite najbolju zimnicu na vreme, a ovaj namaz služite uz vruć hleb. 

  • Sastojci:
  • 5 kg patlidžana
  • 4 kg zelene paprike
  • 100 ml ulja
  • 150 ml alkoholnog sirćeta
  • 200 g šećera
  • 100 g soli
  • 150 g senfa

Priprema:

Patlidžane i paprike operite i osušite, pa ispecite. Stavite u kesu da povrće potpari, pa ogulite i uklonite semenke i peteljku. Stavite očišćene patlidžane i paprike u cediljku i ostavite preko noći. Zatim sameljite odvojeno paprike, pa patlidžan. U šerpu sipajte malo ulja, pa stavite paprike, a onda i seckane ljute paprike. Pržite nekih 15 minuta na nižoj temeperaturi. Dodajte kašiku soli i malo ulja. Kada veći deo vode ispari dodajte patlidžan. Promešajte i pržite još nekih 45 minuta, a postepeno sipajte ulje. Povremeno promešajte. Pred kraj dodajte preostalu so, šećer, sirće i senf, dobro promešajte i pržite još par minuta. Malidžano sipajte u sterilisane tegle i dobro zatvorite. Stavite tegle u posudu prethodno obloženu krpama i umotajte ih. Ostavite ih da odstoje 24 sata da se potpuno ohlade.

BONUS VIDEO: 

JEDNA STVAR RAZLIKUJE PRAVI DOMAĆI AJVAR OD OSTALIH: Evo kako da prepoznate koji je u pitanju (KURIR TELEVIZIJA)  Kurir televizija

Izvor: Stvar ukusa