Ajvar je dragulj svake zimnice, a kako je počela njena sezona, vreme da odaberete šta ćete pripremati. Mi vam donosimo recept za malidžano. Ovaj makedonski specijalitet je poznat i kao beli ajvar, a osnovni sastojak je patlidžan. U malidžano se još dodaje i senf, a ta namirnica ga razlikuje od srpskog ajvara. Spremite najbolju zimnicu na vreme, a ovaj namaz služite uz vruć hleb.
- Sastojci:
- 5 kg patlidžana
- 4 kg zelene paprike
- 100 ml ulja
- 150 ml alkoholnog sirćeta
- 200 g šećera
- 100 g soli
- 150 g senfa
Priprema:
Patlidžane i paprike operite i osušite, pa ispecite. Stavite u kesu da povrće potpari, pa ogulite i uklonite semenke i peteljku. Stavite očišćene patlidžane i paprike u cediljku i ostavite preko noći. Zatim sameljite odvojeno paprike, pa patlidžan. U šerpu sipajte malo ulja, pa stavite paprike, a onda i seckane ljute paprike. Pržite nekih 15 minuta na nižoj temeperaturi. Dodajte kašiku soli i malo ulja. Kada veći deo vode ispari dodajte patlidžan. Promešajte i pržite još nekih 45 minuta, a postepeno sipajte ulje. Povremeno promešajte. Pred kraj dodajte preostalu so, šećer, sirće i senf, dobro promešajte i pržite još par minuta. Malidžano sipajte u sterilisane tegle i dobro zatvorite. Stavite tegle u posudu prethodno obloženu krpama i umotajte ih. Ostavite ih da odstoje 24 sata da se potpuno ohlade.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs