Ajvar je dragulj svake zimnice, a kako je počela njena sezona, vreme da odaberete šta ćete pripremati. Mi vam donosimo recept za malidžano. Ovaj makedonski specijalitet je poznat i kao beli ajvar, a osnovni sastojak je patlidžan. U malidžano se još dodaje i senf, a ta namirnica ga razlikuje od srpskog ajvara. Spremite najbolju zimnicu na vreme, a ovaj namaz služite uz vruć hleb.
- Sastojci:
- 5 kg patlidžana
- 4 kg zelene paprike
- 100 ml ulja
- 150 ml alkoholnog sirćeta
- 200 g šećera
- 100 g soli
- 150 g senfa
Priprema:
Patlidžane i paprike operite i osušite, pa ispecite. Stavite u kesu da povrće potpari, pa ogulite i uklonite semenke i peteljku. Stavite očišćene patlidžane i paprike u cediljku i ostavite preko noći. Zatim sameljite odvojeno paprike, pa patlidžan. U šerpu sipajte malo ulja, pa stavite paprike, a onda i seckane ljute paprike. Pržite nekih 15 minuta na nižoj temeperaturi. Dodajte kašiku soli i malo ulja. Kada veći deo vode ispari dodajte patlidžan. Promešajte i pržite još nekih 45 minuta, a postepeno sipajte ulje. Povremeno promešajte. Pred kraj dodajte preostalu so, šećer, sirće i senf, dobro promešajte i pržite još par minuta. Malidžano sipajte u sterilisane tegle i dobro zatvorite. Stavite tegle u posudu prethodno obloženu krpama i umotajte ih. Ostavite ih da odstoje 24 sata da se potpuno ohlade.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem