Kozice su specijalitet koji može da se priprema na različite načine i uglavnom se ne čiste, nego kuvaju u ljusci. Lakše su za pripremu ako su u ljusci, jer postoji manja šansa da ih prekuvate i da budu gumene, a ono što je bitno kod ovog recepta jeste da ih očistite pre pripreme zato što će se krčkati u sosu. Kozice su se služile od davnina, a Grci su ih pripremali umotane u list smokve. Donosimo vam recept za kozice koje se kuvaju u pikantnom paradajz sosu i sigurni smo da će vas se dopasti. 

  • Sastojci: 
  • 1 kašika neslanog putera 
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašičica semena zelenog kima
  • 1/2 kašičice semena crnog kima
  • 1 kašičica rendanog đumbira 
  • 4 paradajza
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1/4 kašičice mlevene kurkume
  • 1/2 kašike čilija u prahu 
  • 450 g očišćenih kozica
  • Za preliv: 
  • 1/2 limuna
  • 2 kašičice rendanog đumbira 
  • 2 kašike seckanih listova korijandera
  • 1 ljuta papričica 

Priprema: 
U tiganju istpopite puter i sipajte ulje, pa dodajte kim i posle minut dodajte rendani đumbir. Posle 15 sekundi dodajte seckani paradajz.  Smanjite temperaturu, sipajte malo vode i mešajte dok ne počne da ključa. Dodajte paradajz pire, kurkumu, čili u prahu i so po ukusu. Promešajte i kuvajte još nekih 7-9 minuta. Kada se sos malo zgusne dodajte kozice i kuvajte još 3-4 minuta, uz povremeno mešanje. Nemojte da preterate sa kuvanjem jer će kozice postati gumene. Sklonite sa šporeta, pa poklopite i ostavite tako minut. 

BONUS VIDEO: 

Lepeza patlidžan Instagram/cooking__diaries_

Izvor: Stvar ukusa