Kozice su specijalitet koji može da se priprema na različite načine i uglavnom se ne čiste, nego kuvaju u ljusci. Lakše su za pripremu ako su u ljusci, jer postoji manja šansa da ih prekuvate i da budu gumene, a ono što je bitno kod ovog recepta jeste da ih očistite pre pripreme zato što će se krčkati u sosu. Kozice su se služile od davnina, a Grci su ih pripremali umotane u list smokve. Donosimo vam recept za kozice koje se kuvaju u pikantnom paradajz sosu i sigurni smo da će vas se dopasti.
- Sastojci:
- 1 kašika neslanog putera
- 1 kašika ulja
- 1 kašičica semena zelenog kima
- 1/2 kašičice semena crnog kima
- 1 kašičica rendanog đumbira
- 4 paradajza
- 2 kašike paradajz pirea
- 1/4 kašičice mlevene kurkume
- 1/2 kašike čilija u prahu
- 450 g očišćenih kozica
- Za preliv:
- 1/2 limuna
- 2 kašičice rendanog đumbira
- 2 kašike seckanih listova korijandera
- 1 ljuta papričica
Priprema:
U tiganju istpopite puter i sipajte ulje, pa dodajte kim i posle minut dodajte rendani đumbir. Posle 15 sekundi dodajte seckani paradajz. Smanjite temperaturu, sipajte malo vode i mešajte dok ne počne da ključa. Dodajte paradajz pire, kurkumu, čili u prahu i so po ukusu. Promešajte i kuvajte još nekih 7-9 minuta. Kada se sos malo zgusne dodajte kozice i kuvajte još 3-4 minuta, uz povremeno mešanje. Nemojte da preterate sa kuvanjem jer će kozice postati gumene. Sklonite sa šporeta, pa poklopite i ostavite tako minut.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem
Svečana kokos torta za drugi dan Uskrsa