Kozice su specijalitet koji može da se priprema na različite načine i uglavnom se ne čiste, nego kuvaju u ljusci. Lakše su za pripremu ako su u ljusci, jer postoji manja šansa da ih prekuvate i da budu gumene, a ono što je bitno kod ovog recepta jeste da ih očistite pre pripreme zato što će se krčkati u sosu. Kozice su se služile od davnina, a Grci su ih pripremali umotane u list smokve. Donosimo vam recept za kozice koje se kuvaju u pikantnom paradajz sosu i sigurni smo da će vas se dopasti.
- Sastojci:
- 1 kašika neslanog putera
- 1 kašika ulja
- 1 kašičica semena zelenog kima
- 1/2 kašičice semena crnog kima
- 1 kašičica rendanog đumbira
- 4 paradajza
- 2 kašike paradajz pirea
- 1/4 kašičice mlevene kurkume
- 1/2 kašike čilija u prahu
- 450 g očišćenih kozica
- Za preliv:
- 1/2 limuna
- 2 kašičice rendanog đumbira
- 2 kašike seckanih listova korijandera
- 1 ljuta papričica
Priprema:
U tiganju istpopite puter i sipajte ulje, pa dodajte kim i posle minut dodajte rendani đumbir. Posle 15 sekundi dodajte seckani paradajz. Smanjite temperaturu, sipajte malo vode i mešajte dok ne počne da ključa. Dodajte paradajz pire, kurkumu, čili u prahu i so po ukusu. Promešajte i kuvajte još nekih 7-9 minuta. Kada se sos malo zgusne dodajte kozice i kuvajte još 3-4 minuta, uz povremeno mešanje. Nemojte da preterate sa kuvanjem jer će kozice postati gumene. Sklonite sa šporeta, pa poklopite i ostavite tako minut.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus