Čorbe su najbolje zimi jer su okrepljujuće i ugreju nas kada je napolju hladno. Ali isto tako one su odličan izbor i na proleće ili leto, pogotovo kada želite nešto brzo i lako za pripremu. Umesto da kuvate supu ili čorbu iz kesice, mi vam preporučujemo da isprobate ovaj recept za paradajz čorbu. Domaća čorba sa pečenim paradajzom se služi sa pesto sosom, kao i pohovanim mocarela sirom. Ukus je fantastičan, a ovo je odličan predlog i za ručak.

Sastojci: 

  • Za paradajz čorbu:
  • 900 g čeri paradajza
  • 2 glavice belog luka
  • 1 ljubičasti luk
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 4 velike grančice timijana
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 3 šolje bujona od povrća
  • 1/4 šolje pavlake za kuvanje
  • pesto
  • Za pohovane mocarela kuglice:
  • 12 mini mocarela kuglica
  • 3/4 šolje brašna
  • 1 jaje
  • 2 šolje prezli

Recept za paradajz čorbu sa pohovanim sirom: 

U tepsiju poređajte čeri paradajz, cele glavice belog luka kojem ste isekli vrh, posolite i pobiberite, dodajte krupno sečeni ljubičasti luk i timijan, pa prelijte maslinovim ulje i balzamiko sirćetom. Pecite u rerni na 200°C oko pola sata. Kada se ispeče pastu od belog luka istisnite u tepsiju, pa ostatak bacite. Prebacite sve iz tepsije u šerpu, pa sipajte bujon i paradajz pastu, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim dobro izblendirajte štapnim mikserom ili u blenderu. Sipajte pavlaku i promešajte, pa sklonite sa šporeta. Uvaljajte mocarela loptice prvo u brašno, pa u umućena jaja, a zatim i u prezle. Poređajte na štapić za ražnjić, pa pržite u dobro zagrejanom ulju. Sipajte paradajz čorbu u tanjir, stavite malo pesto sosa i jedan ražnjić sa pohovanom mocarelom. Prijatno!

Pročitajte i ovo: Paradajz čorba sa cveklom

BONUS VIDEO: 

Rašina kuhinja: Čorba od celera u celeru Kurir televizija

StvarUkusa/S.B.