Paradajz čorba je staro, jeftino i ukusno jelo koje svi vole. Lako se pravi, ali sa ovim receptom neće vam biti poreban ni hleb sa strane. Prvo se paradajz ispeče, zatim se skuva sa bujonom i malo pavlake za kuvanje, a posle toga se zapeče u rerni sa lisnatim testom. Obavezno isprobajte čuvenu čorbu i ovako da pripremite, sigurno ćete biti oduševljeni. Izgledom podseća na češki gulaš koji se služi u lepinji. 

Sastojci:

  • 1 kg svežeg paradajza
  • 2 ljubičasta luka 
  • 3 čena belog luka 
  • malo svežeg ruzmarina 
  • malo tucane paprike 
  • 1 l bujona 
  • svež bosiljak
  • 1 šolja pavlake za kuvanje 

Za testo:

  • lisnato testo
  • 1 žumance 
  • 1-2 kašike pavlake za kuvanje 

Priprema:

Isecite paradajz na pola i isecite drvenasti deo. Luk isecite na rebara, a beli luk ogulite i ostavite ceo. U tepsiju sipajte malo maslinovog ulja, dodajte ljubičasti i beli luk, svež ruzmarin i paradajz. Prelijte sa još malo maslinovog ulja, pa dobro rukama sjedinite. Pecite na 200°C oko 30-45 minuta. Sipajte sve iz tepsije u veću šerpu, ali izvadite ruzmarin. Posolite, pobiberite i začinite tucanom paprikom. Sipajte bujon i dodajte seckani bosiljak. Kuvajte nekih 20 minuta, pa dodajte pavlaku za kuvanje. Promešajte. Još kratko kuvajte, pa štapnim mikserom sjedinite da dobijte kremastu smesu. Sipajte u činiju za supu i ukrasite sa bosiljkom. Zatim isecite krug na lisnatom testu malo veći od posude u kojoj je supa. Premažite sa umućenim žumancem i pavlakom. Stavite preko posude, premaz da bude okrenut na gore, pa lepo zatvorite. Pecite na 200°C oko 20 minuta.