Paradajz čorba je staro, jeftino i ukusno jelo koje svi vole. Lako se pravi, ali sa ovim receptom neće vam biti poreban ni hleb sa strane. Prvo se paradajz ispeče, zatim se skuva sa bujonom i malo pavlake za kuvanje, a posle toga se zapeče u rerni sa lisnatim testom. Obavezno isprobajte čuvenu čorbu i ovako da pripremite, sigurno ćete biti oduševljeni. Izgledom podseća na češki gulaš koji se služi u lepinji.
Sastojci:
- 1 kg svežeg paradajza
- 2 ljubičasta luka
- 3 čena belog luka
- malo svežeg ruzmarina
- malo tucane paprike
- 1 l bujona
- svež bosiljak
- 1 šolja pavlake za kuvanje
Za testo:
- lisnato testo
- 1 žumance
- 1-2 kašike pavlake za kuvanje
Priprema:
Isecite paradajz na pola i isecite drvenasti deo. Luk isecite na rebara, a beli luk ogulite i ostavite ceo. U tepsiju sipajte malo maslinovog ulja, dodajte ljubičasti i beli luk, svež ruzmarin i paradajz. Prelijte sa još malo maslinovog ulja, pa dobro rukama sjedinite. Pecite na 200°C oko 30-45 minuta. Sipajte sve iz tepsije u veću šerpu, ali izvadite ruzmarin. Posolite, pobiberite i začinite tucanom paprikom. Sipajte bujon i dodajte seckani bosiljak. Kuvajte nekih 20 minuta, pa dodajte pavlaku za kuvanje. Promešajte. Još kratko kuvajte, pa štapnim mikserom sjedinite da dobijte kremastu smesu. Sipajte u činiju za supu i ukrasite sa bosiljkom. Zatim isecite krug na lisnatom testu malo veći od posude u kojoj je supa. Premažite sa umućenim žumancem i pavlakom. Stavite preko posude, premaz da bude okrenut na gore, pa lepo zatvorite. Pecite na 200°C oko 20 minuta.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus