Okrepljujuća čorba od belog luka je odlična kada je napolju kiša. Može da se jede kao glavni obrok, ali i pre ručka. Beli luk zovi i prirodnim antibiotikom zato što jača i štiti organizam, a i pun je vitamina i minerala. Zato italijanska čorba mora da se nađe na vašem stolu. Dekorišite je krutonima za bolji ukus. 

Sastojci:

  • 1 crni luk
  • 2 šargarepe
  • par štapića celera
  • 1 paprika
  • 2 l vode
  • 2 crvena luka
  • 1 praziluk
  • 1 ceo beli luk (10 čenova)
  • 1 kašičica kumina 
  • 700 g krompira 
  • 100 ml pavlake za kuvanje 
  • 3 kašike ulja 
  • 2 kašike brašna
  • peršun

Za dekoraciju:

  • hleb
  • maslinovo ulje
  • so, začinska paprika

Priprema:
Isecite luk, šargarepu, celer, paprik na krupnije komade, stavite u šerpu i prelijte vodom. Posolite i kuvajte dok ne provri, a zatim još 15 minuta. Procedite da dobijete bujon od povrća. Isecite ljubičasti luk, praziluk i beli luk. Prorpžite, posolite i začinite kuminom. Sipajte u šerpu, dodajte i krompir, pa prelijte bujonom od povrća. Kuvajte dok krompir ne omekša. Dodajte pavlaku za kuvanje i kuvajte još 5-7 minuta. Štapnim mikserom sve sjedinite. Na ulju propržite brašno, pa sipajte u čorbu. Mešajte da ne ostanu grudvice. Na kraju dodajte iseckani peršun. 
Hleb isecite na kockice, pa propržite na maslinovom ulju. Posolite i začinite crvenom paprikom. Sipajte u tanjir i preko stavite krutone koje ste napravili.