Jedna od najzdravijih namirnica na svetu svakako je beli luk. Moć ove biljke u narodnoj se medicini koristi već više od 5.000 godina. Jedan od najstarijih recepata na svetu je onaj s Tibeta, gde je tinktura od belog luka bila najmoćniji lek protiv raznih bolesti.

Za šta se koristi tinktura od belog luka?

- Za snižavanje holesterola

- Za jačanje imuniteta i ubrzavanje metabolizma

- Za regulisanje krvnog pritiska

- Protiv astme i plućnih bolesti

- Za lečenje hronične upale sinusa

- Protiv sezonskih alergija

- Protiv gastritisa

- Protiv raznih upala (prirodni antibiotik)

Tinktura od belog luka

Sastojci:

  • 350 g domaćeg belog luka
  • 2 dcl medicinskog alkohola

Priprema: Beli luk očistite, pa ga isecite na komadiće. Teglu s poklopcem dobro operite i prokuvajte. Kada se osuši, u nju stavite beli luk, pa potom alkohol. Teglu zatvorite i stavite u frižider. Svaki dan je barem jednom promućkajte, ali ostavite je zatvorenu 10 dana. Nakon toga, procedite mešavinu, pa je prelijte nazad u teglu i vratite u frižider.

Kako piti tinkturu od belog luka?

Tinktura se u obliku kapi stavlja u vodu i pije oko 15 minuta pre doručka, ručka i večere.

1. dan: 1 kap pre doručka, 2 kapi pre ručka i 3 kapi pre večere.

2. dan: 4 kapi pre doručka, 5 kapi pre ručka i 6 kapi pre večere.

3. dan: 7 kapi pre doručka, 8 kapi pre ručka i 9 kapi pre večere.

4. dan: 10 kapi pre doručka, 11 kapi pre ručka i 12 kapi pre večere.

5. dan: 13 kapi pre doručka, 14 kapi pre ručka i 15 kapi pre večere.

6. dan: 15 kapi pre doručka, 14 kapi pre ručka i 13 kapi pre večere.

7. dan: 12 kapi pre doručka, 11 kapi pre ručka i 10 kapi vvečere.

8. dan: 9 kapi pre doručka, 8 kapi pre ručka i 7 kapi pre  večere.

9. dan: 6 kapi pre doručka, 5 kapi pre ručka i 4 kapi pre večere.

10. dan: 3 kapi pre doručka, 2 kapi pre ručka i 1 kap pre večere.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: zadovoljna.hr