Jedna od najzdravijih namirnica na svetu svakako je beli luk. Moć ove biljke u narodnoj se medicini koristi već više od 5.000 godina. Jedan od najstarijih recepata na svetu je onaj s Tibeta, gde je tinktura od belog luka bila najmoćniji lek protiv raznih bolesti.
Za šta se koristi tinktura od belog luka?
- Za snižavanje holesterola
- Za jačanje imuniteta i ubrzavanje metabolizma
- Za regulisanje krvnog pritiska
- Protiv astme i plućnih bolesti
- Za lečenje hronične upale sinusa
- Protiv sezonskih alergija
- Protiv gastritisa
- Protiv raznih upala (prirodni antibiotik)
Tinktura od belog luka
Sastojci:
- 350 g domaćeg belog luka
- 2 dcl medicinskog alkohola
Priprema: Beli luk očistite, pa ga isecite na komadiće. Teglu s poklopcem dobro operite i prokuvajte. Kada se osuši, u nju stavite beli luk, pa potom alkohol. Teglu zatvorite i stavite u frižider. Svaki dan je barem jednom promućkajte, ali ostavite je zatvorenu 10 dana. Nakon toga, procedite mešavinu, pa je prelijte nazad u teglu i vratite u frižider.
Kako piti tinkturu od belog luka?
Tinktura se u obliku kapi stavlja u vodu i pije oko 15 minuta pre doručka, ručka i večere.
1. dan: 1 kap pre doručka, 2 kapi pre ručka i 3 kapi pre večere.
2. dan: 4 kapi pre doručka, 5 kapi pre ručka i 6 kapi pre večere.
3. dan: 7 kapi pre doručka, 8 kapi pre ručka i 9 kapi pre večere.
4. dan: 10 kapi pre doručka, 11 kapi pre ručka i 12 kapi pre večere.
5. dan: 13 kapi pre doručka, 14 kapi pre ručka i 15 kapi pre večere.
6. dan: 15 kapi pre doručka, 14 kapi pre ručka i 13 kapi pre večere.
7. dan: 12 kapi pre doručka, 11 kapi pre ručka i 10 kapi vvečere.
8. dan: 9 kapi pre doručka, 8 kapi pre ručka i 7 kapi pre večere.
9. dan: 6 kapi pre doručka, 5 kapi pre ručka i 4 kapi pre večere.
10. dan: 3 kapi pre doručka, 2 kapi pre ručka i 1 kap pre večere.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus