Sastojci:
- 350 g kupina
- 190 g šećera
- 200 ml vode
- sok od 1 limuna
Recept za domaći sirup od kupina:
Očistite i isperite kupine. U šerpi pomešajte šećer, vodu i kupine. Zagrevajte na srednje jakoj vatri dok ne provri, povremeno mešajući. Kada omekšaju, nežno razbijte omekšane bobice zadnjom stranom kutlače. Kuvajte 6-8 minuta dok se bobice ne raspadnu u semenke i dok sirup ne postane svetlo ljubičasti.
Skinite sa vatre i procedite bobice i semenke kroz sitno sito. Bacite semenke. Umešajte svež sok od limuna da biste istakli aromu, ne radi se o dodavanju arome limuna, već o pojačavanju nota kupine. Ostavite da se ohladi po potrebi i upotrebite odmah ili čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 2 nedelje.
Sirup od kupina je idealan dodatak pripremi drugih poslastica, a možete i da ga razblažite u sok. Ako volite kupine, možda ćete želeti da napravite i slatko od kupina.
Pročitajte i kako se pravi kupinovo vino
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.