Povrće zapečeno sa sirom

Povrće zepečeno sa sirom je obrok koji uvek možete da napravite koristeći sezonsko povrće. Vrlo je ukusno i lagano.

Shutterstock

Sastojci:

  • 50 g putera
  • 600 ml mleka
  • 200 g zrelog tvrdog sira, narendanog
  • 2 velika krompira, isečena na kolutove
  • 1 glavica brokolija, isečena na cvetiće
  • 200 g smrznutog graška
  • mali vlašac, isečen
  • 50 g brašna
  • 1 glavica karfiola, isečena na male cvetove

Recept za povrće zapečeno sa sirom:

Za zapečeno povrće prvo rastopite puter u šerpi, zatim umešajte brašno i pržite 1 min. Postepeno umešajte mleko dok smesa ne postane glatka bez grudvica, a zatim nastavite da mešate dok smesa ne počne da bledi i ne zgusne se u sos. Sklonite sa vatre, pa umešajte sve osim šake rendanog sira.

Zagrejte rernu na 220C. Skuvajte kriške krompira 5 minuta, dodajte brokoli i karfiol još 3 minuta, pa na kraju dodajte grašak još 1 minut. Ocedite sve povrće i osušite. Odvojite dovoljno kriški krompira da prekriju vrh gotovog jela, a zatim umešajte ostatak povrća u sos sa vlascem.

Sipajte u duboku vatrostalnu posudu, poređajte preko kriški krompira, a zatim pospite preostalim sirom. Pecite 20-25 minuta dok preliv ne postane zlatan i hrskav, a zatim servirajte direktno iz posude. Možda ćete želeti da napravite i lažna pita sa povrćem.

Pročitajte kako da napravite brzinski rolat od povrća

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Lazanja od povrća  Instagram/ tastyvegetarian

StvarUkusa