Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica brašna
- 500 ml punomasnog mleka
- 1/2 kašičice muskatnog oraščića, narendanog
- so, biber i začini, po ukusu
- 80 g tvrdog sira, narendanog
Recept za bešamel sos bez putera:
Za bešamel sos bez putera prvo zagrejte maslinovo ulje u šerpi par sekundi, pa dodajte brašno. Kada dodate brašno, izmešajte sve varjačom i ostavite da se prži jedan minut.
Dodajte 100 ml mleka i neprestano mešajte, da uklonite grudvice. Kada počne da se zgušnjava dodajte još malo mleka, i tako dok ne potrošite sve mleko.
Nastavite da zagrevate sos uz mešanje, dok ne postane gust. Kada bude dovoljno gust da prekrije poleđinu metalne kašike, skinite ga sa vatre i dodajte muskatni oraščić, so, biber i sir. Mešajte sos dok se sir ne otopi. Ako se previše zgusne, dodajte još malo mleka. Uživajte! Možda će vas zanimati 9 saveta za najbolji bešamel sos.
Pročitajte kako se pravi najbolji bešamel sos
BONUS VIDEO
StvarUkusa