Recept za bešamel sos bez putera

Bešamel sos bez putera, po italijanskom receptu dopuniće svako jelo.

Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica brašna
  • 500 ml punomasnog mleka
  • 1/2 kašičice muskatnog oraščića, narendanog
  • so, biber i začini, po ukusu
  • 80 g tvrdog sira, narendanog

Recept za bešamel sos bez putera:

Za bešamel sos bez putera prvo zagrejte maslinovo ulje u šerpi par sekundi, pa dodajte brašno. Kada dodate brašno, izmešajte sve varjačom i ostavite da se prži jedan minut.

Dodajte 100 ml mleka i neprestano mešajte, da uklonite grudvice. Kada počne da se zgušnjava dodajte još malo mleka, i tako dok ne potrošite sve mleko.

Nastavite da zagrevate sos uz mešanje, dok ne postane gust. Kada bude dovoljno gust da prekrije poleđinu metalne kašike, skinite ga sa vatre i dodajte muskatni oraščić, so, biber i sir. Mešajte sos dok se sir ne otopi. Ako se previše zgusne, dodajte još malo mleka. Uživajte! Možda će vas zanimati 9 saveta za najbolji bešamel sos.

Pročitajte kako se pravi najbolji bešamel sos

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Sos od pršute možete napraviti da začinite ovo jelo, a da li znate kako? Takmičari "Komšiluka" obavili zadatak uz savete vrsnog kuvara Raše Vlačića!  Kurir televizija

StvarUkusa