Bez bešamel sosa mnoge vrste jela sa testeninom prosto su nezamislive. Čini se da je njegova priprema laka, ali nekoliko grešaka i te kako mogu pokvariti ukus ove vrste sosa poreklom iz Francuske. Pravi se od mleka, brašna i putera i trebalo bi da bude kremast i bez grudvica.

Ovo su 9 saveta kojih treba da se pridržavate kako biste uvek dobili najbolji ukus i teksturu bešamel sosa. Da bi vam uvek bešamel sos uspeo "iz prve", važno je da ispoštujete sledeće korake.

1. Stalno mešanje

Pravljenje bešamel sosa zaista zahteva neprekidno mešanje. Potrebno je da pomerate špatulu ili kašiku po celoj šerpi, uključujući i ivice. Takođe, poželjno je da mešate puter dok se topi i dok dodajete prosejano brašno. Ne skidajte ruku sa kašike ni dok postepeno dodajete mleko.

2. Izbegavanje visokih temperatura

Ključna stvar koju treba da zapamtite kada je pravljenje bešamel sosa u pitanju jeste da nema brzanja - proces pripreme mora da bude sporiji kako bi se sastojci postepeno sjedinjavali. Samim tim, ne pojačavajte temperaturu kako biste ubrzali kuvanje. Tako povećavate šanse da sos izgori i da se oforme grudvice. Držite se laganije vatre, a povećajte blago temperaturu tek kada dodate mleko.

3. Koristite samo kvalitetnije sastojke

Ovo zvuči očigledno, ali morate imati na umu da od kvaliteta svakog sastojka pojedinačno zavisi ukus sosa. Za najkremastiji ukus koristite punomasno mleko i puter sa većim procentom masti.

4. Odnos putera i brašna

Ako dodate previše brašna u bešamel sos velike su šanse da će izgoreti ili postati grudvast. S druge strane, previše mleka i putera učiniće ga suviše tečnim. Zato se držite recepta i izbegavajte odokativna merenja i proizvoljna menjanja.

5. Uvek iseckajte puter

Nikada ne stavljajte komad putera u tiganj, uvek ga isecite na kockice. Jedino tako ćete osigurati da se ujednačeno topi.

6. Vreme kuvanja

Kako da odredite da li je bešamel sos gotov? Trebalo bi da isključite ringlu pre nego što puter i brašno počnu da rumene. Ukoliko se i dalje oseća ukus brašna, znači da bi trebalo da nastavite da kuvate i mešate.

7. Zagrejte mleko

Uvek prokuvajte mleko pre dodavanja. Ne treba da provri, dovoljno je da bude zagrejano kako bi se lakše sjedinilo sa ostalim sastojcima.

8. Dodajte postepeno mleko

Mleko dodajte malo po malo. Ako odjednom uspete svu količinu, velike su šanse da će se formirati grudvice. Ako sipate postepeno uz neprekidno mešanje dobićete glatku i finu strukturu.

9. Proverite da li je bešamel sos gotov

Kada završite sa dodavanjem mleka, sos će prilično brzo početi da se zgušnjava, ali to ne znači da je gotov. Proverite da li je spreman za prelivanje preko jela na jednostavan način. Umočite kašiku u sos - ako smesa brzo "sklizne" sa kašike, potrebno je još da se kuva, ali ako ostane sloj, bešamel sos je spreman.

BONUS VIDEO:

Zapečena piletina u bešamel sosu Kurir televizija

 Izvor: StvarUkusa