Sastojci:

  • Kuvana jaja
  • 7 kašičica čaja od hibiskusa
  • 200 ml ključale vode
  • 50 g zelenog čaja od listova (krupniji listovi)
  • 500 ml vode
  • Komad gaze + konac/kanap za vezivanje
  • Malo ulja

Priprema:

Farbana uskršnja jaja su simbol proleća i novog života, a prirodne boje daju im poseban šarm. Ako želite da dobijete prelepu smaragdno zelenu nijansu bez veštačkih boja, rešenje je u kombinaciji biljnih čajeva. Hibiskus i zeleni čaj zajedno stvaraju bogatu, duboku zelenu boju sa suptilnim nijansama, dok jednostavna tehnika potapanja u više slojeva omogućava prirodan i neponovljiv efekat. Ova metoda ne samo da je ekološka, već daje i nežne, pastelne tonove koji se razlikuju od klasičnih farbi. Spremite se da očarate goste jedinstvenim prirodno obojenim jajima.

Savet:

Ako želite intenzivniju zelenu boju, jaja možete ostaviti u čaju duže vreme ili ponoviti postupak potapanja nekoliko puta.

Priprema čaaj od hibiskusa: Prelijte 7 kašičica hibiskusa sa 200 ml ključale vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Procedite i ostavite sa strane.

Priprema zelenog čaja: U 500 ml vode dodajte 50 g zelenog čaja, kuvajte 10 minuta na laganoj vatri, zatim ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Procedite.

Uzmite komadić gaze, stavite ga oko svakog jajeta i učvrstite koncem ili kanapom. Ovo će pomoći da boja bude ravnomerno raspoređena i da se dobije prirodni efekat nijansi.

Prvo ih uronite u ohlađeni hibiskusov čaj i ostavite oko 15-20 minuta. Izvadite ih i lagano osušite papirnim ubrusom. Nakon hibiskusa, jaja potopite u ohlađeni zeleni čaj i ostavite još 30-40 minuta.

Kada postignu željenu nijansu, pažljivo ih izvadite i ostavite da se osuše. Na kraju premažite sa malo ulja da dobiju sjaj.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Farbanje jaja sodom bikarbonom i bojama za kolače Izvor: Farbanje jaja sodom bikarbonom i bojama za kolače