Kako da napravite knedle od krompira

Knedle od krompira će savršeno ići uz gulaš ili neko meso. Nisu komplikovane za pripremu.
Kako da napravite knedle od krompira Foto: prt scr / yt/ My German Recipes

Sastojci:

  • 800 g oljuštenog krompira, skrobnog
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 150 g krompirovog brašna, ili krompirovog ili kukuruznog skroba
  • malo mlevenog muskatnog oraščića
  • 2 kriške suvog hleba
  • 2 kašičice putera za prženje
  • malo peršuna
Ako pravite knedle za supu:

Trik da knedle za supu ne budu ni previše mekane, ni tvrde je u tome da u smesu ubacite prašak za pecivo. Tako neće ostati tvrde i narašće tokom kuvanja. Uvek je bitno da ih ubacujete u supu neposredno pre nego što provri.

Dok čeka da supa provri obavezno smesu prekrijte folijom, kako se ne bi stvorila korica. Bitno je i da smesa bude gušća, kako bi mogla da se oblikuje knedla kada je zahvatite kašičicom. Kašičicu kojom ćete ubacivati knedle prvo ubacite u supu, kako bi bila vruća i tako će knedle same kliziti u šerpu.

Kada zahvatite smesu kafenom kašičicom, malo izvaljajte o rub šerpe i tako ćete da oblikujete knedlu. Iskusni kuvari takođe smatraju da je tajna uspešnih knedli u tome što prvo umutite belanca, pa dodate žumanca.

Recept za knedle od krompira:

Kako biste napravili knedle prvo krompir skuvajte u slanoj vodi. Kada je krompir skuvan do kraja, odmah bacite vodu, a zatim vratite lonac na trenutak na vreli šporet da što više vode iz krompira ispari. Želite da vam krompir bude što više suv. Dobro ga izgnječite i ostavite na stranu da se prohladi. U međuvremenu hleb isecite na kockice i pržite na puteru, dok ne postane hrskav sa svih strana u vidu krutona.

U topli krompir dodajte jaje, so i muskatnioraščić i promešajte. Zatim postepeno dodajte krompirovo brašno (skrob) i mešajte dok krompir masa ne dobije odgovarajuću konzistenciju. Kada od krompira možete oblikovati kuglu i ona zadrži svoj oblik, onda imate pravu konzistenciju. Uzmite malo krompirove mase i napravite okrugli, ravan oblik na dlanu. Dodajte 3 do 4 krutona u centar i zatvorite.

Oblikujte lepu okruglu knedle, prekrijte skrobom ili krompirovim brašnom i ostavite na stranu dok ne završite sa svim knedlama. Proključajte lonac slane vode. Zatim smanjite toplotu tako da prestane da ključa, ali je i dalje veoma blizu ključanja. Dodajte knedle u slanu vodu i poklopite. Ostavite ih da se kuvaju u vrućoj vodi oko 20 minuta. Izvadite knedle iz šerpe i servirajte ih sa malo peršuna na vrh. Možda ćete želeti da napravite i vrhunske knedle od spanaća.

Pročitajte kako se pravi ćureća supa sa knedlama po turskom receptu

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

ČEŠKE KNEDLE KOJE ĆE SVI UKUĆANI DA OBOŽAVAJU! Polufinale kulinarske emisije: Raša Vlačić pridikovao žiriju!  Izvor: Kurir televizija

StvarUkusa