Tortilje od tikvica iz rerne

Ove tortilje savršene su kad želite da iskoristite višak tikvica na kreativan i zdrav način.
Tortilje od tikvica Foto: Printscreen/Youtube/Cookist Wow

Sastojci:

Za tortilje:

  • 2 tikvice
  • 80 g sira
  • 2 ½ kašike parmezana
  • 1 jaje
  • vlašac sitno seckan, po ukusu
  • so, slatka paprika, beli luk u prahu po ukusu
  • 2 ½ kašike prezli

Za nadev:

  • Paradajz (na kolutove)
  • Mocarela (seckana ili rendana)
  • Rukola
  • Maslinovo ulje

Priprema:

Tortilje od tikvica su lagana i ukusna alternativa klasičnim podlogama od brašna, savršene za letnje obroke, večere bez griže savesti ili zdravu užinu. Umesto testa, koristi se smesa od tikvica, sira i začina, pa su tortilje mekane, hranljive i lake za pripremu. Savršene su kad želite da iskoristite višak tikvica na kreativan i zdrav način.

Savet:

Dobro ocedite tikvice pre pripreme – što manje vode, to će tortilje biti čvršće i lakše za punjenje!

Tikvice operite i izrendajte, pa ih stavite u cediljku i dobro posolite. Ostavite 10 minuta da puste vodu, zatim ih rukama ili gazom dobro iscedite.

U većoj činiji sjedinite oceđene tikvice, sir, parmezan, jaje, vlašac, beli luk u prahu, so, prezle i po želji malo paprike. Sve dobro izmešajte da dobijete kompaktnu smesu.

Kašikom vadite smesu i oblikujte tortilje direktno na pleh obložen papirom za pečenje. Rukama ili poleđinom kašike spljoštite u diskove prečnika oko 12 cm.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju i laganu čvrstinu. Izvadite tortilje i kratko prohladite. Zatim ih napunite paradajzom, mocarelom, rukolom i prelijte maslinovim uljem. Preklopite ili poslužite otvorene, kao male „pice“.

Ove tortilje su sjajne i tople i hladne – savršene za poneti ili kao lagani obrok uz jogurt ili supu.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Recept za tortilje od šargarepe koje imaju samo tri sastojka Izvor: recepty_strojnosti/instagram