Sastojci:
- 120 g brašna
- 10 g kristal šećera
- ½ kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice soli
- ¼ kašičice mlevenog bibera
- 1 kašika izmrvljenog sušenog začinskog bilja
- 3 kašike hladnog putera, isečenog na kockice
- 40 ml hladne vode
- susam, mak ili morska so, po želji
Recept za domaće hrskave krekere:
Kako biste napravili krekere, u činiji pomešajte 120 g brašna, 10 g šećera, ½ kašičice praška za pecivo, ½ kašičice soli, ¼ kašičice mlevenog bibera i sušeno začinsko bilje, pa promešajte. Dodajte 42 g hladnog, isečenog putera i vrhovima prstiju ga umešajte u suve sastojke dok smesa ne počne da liči na prezle. Sipajte 40 ml hladne vode i mešajte samo dok se ne formira meko testo.
Ostavite testo da odstoji na sobnoj temperaturi 5–10 minuta.
Lagano pobrašnite radnu površinu. Razvaljajte testo u tanak list, debljine oko 1–2 mm. Isecite u bilo koji oblik ili veličinu koja vam se sviđa. Zagrejte rernu na 180°C. Stavite krekere na pleh obložen papirom za pečenje. Lagano premažite vrhove vodom. Pospite susamom i morskom solju za dodatni ukus. Pecite 15–17 minuta, ili dok ne porumene i ne postanu hrskavi. Ostavite ih da se potpuno ohlade pre serviranja – postaće još hrskaviji dok se hlade! Možda ćete želeti da napravite i domaće krekere sa sirom koji su potpuni hit na Instagramu.
Pročitajte kako se prave krekeri sa slaninom i sirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa