Kako da napravite domaće hrskave krekere

Domaći hrskavi krekeri idealni su za sve prilike, čak i za proslave.
Domaći hrskavi krekeri su savršeni za grickanje, kada imate goste ili hoećete da uživate uz film. Foto: prt scr / yt / Baking Apple

Sastojci:

  • 120 g brašna
  • 10 g kristal šećera
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • ¼ kašičice mlevenog bibera
  • 1 kašika izmrvljenog sušenog začinskog bilja
  • 3 kašike hladnog putera, isečenog na kockice
  • 40 ml hladne vode
  • susam, mak ili morska so, po želji
Zašto je korisno da jedete susam?

Susam je izuzetno nutritivno bogata namirnica. Sadrži veliku količinu masti, proteina i ugljenih hidrata, kao i esencijalne minerale i vitamine. 100 grama susama sadrži oko 573 kalorije, 17.7 grama proteina, 23.4 grama ugljenih hidrata i 49.7 grama masti.

Recept za domaće hrskave krekere:

Kako biste napravili krekere, u činiji pomešajte 120 g brašna, 10 g šećera, ½ kašičice praška za pecivo, ½ kašičice soli, ¼ kašičice mlevenog bibera i sušeno začinsko bilje, pa promešajte. Dodajte 42 g hladnog, isečenog putera i vrhovima prstiju ga umešajte u suve sastojke dok smesa ne počne da liči na prezle. Sipajte 40 ml hladne vode i mešajte samo dok se ne formira meko testo.
Ostavite testo da odstoji na sobnoj temperaturi 5–10 minuta.

Lagano pobrašnite radnu površinu. Razvaljajte testo u tanak list, debljine oko 1–2 mm. Isecite u bilo koji oblik ili veličinu koja vam se sviđa. Zagrejte rernu na 180°C. Stavite krekere na pleh obložen papirom za pečenje. Lagano premažite vrhove vodom. Pospite susamom i morskom solju za dodatni ukus. Pecite 15–17 minuta, ili dok ne porumene i ne postanu hrskavi. Ostavite ih da se potpuno ohlade pre serviranja – postaće još hrskaviji dok se hlade! Možda ćete želeti da napravite i domaće krekere sa sirom koji su potpuni hit na Instagramu.

Pročitajte kako se prave krekeri sa slaninom i sirom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Slana torta od krekera Izvor: Instagram/Petar

StvarUkusa