Sastojci:
Za štapiće:
- 1 kašičica instant suvog kvasca
- 150 ml mlake vode
- 1 kašika meda
- 60 g tahini paste
- 250 g univerzalnog brašna
- 1 1/4 kašičice soli
Za posipanje:
- 180 g belog susama
- 60 g crnog susama
- 3/4 kašičice krupne morske soli
- 2 kašike meda
- 60 ml mlake vode
Recept za domaće hrskave štapiće sa susamom:
Kako biste napravili ove štapiće, aktivirajte kvasac. U veliku posudu dodajte kvasac, vodu i med. Promešajte, pa ostavite sa strane dok smesa ne počne da bubri, 5 do 10 minuta. Umešajte tahini pastu dok se potpuno ne sjedini.
U posudu sa smesom kvasca dodajte 200 g brašna i so. Koristite drvenu kašiku ili špatulu da sjedinite, a zatim rukama mesite testo u posudi oko minut, dodajući preostalo brašno malo po malo (možda vam neće biti potrebno sve) dok se testo ne sjedini, a da ne bude previše lepljivo za rad. Prebacite ga na površinu bez brašna i mesite oko 5 minuta. Ostavite da odstoji. Vratite testo u posudu, pokrijte ga plastičnom folijom i ostavite sa strane 40 do 50 minuta.
Zagrejte rernu na 190°C. Obložite veliki pleh papirom za pečenje i ostavite sa strane. Na malom plehu, rasporedite belo i crno seme susama i morsku so. U širokoj plitkoj posudi ili posudi za pitu, umutite med i toplu vodu dok se potpuno ne sjedine. Podelite testo. Stavite testo na čistu radnu površinu. Nemojte brašniti površinu, jer će to otežati oblikovanje štapića. Podelite testo na delove, trebalo bi da dobijete oko 30 komada.
Oblikujte testo. Svaki deo oblikujte u kuglu. Pokrijte ih krpom. Dlanom kotrljate kuglu napred-nazad po radnoj površini da biste oblikovali kuglu u konopac dužine oko 20 do 20 centimetara. Zapamtite, što je štapić tanji, to je hrskaviji!
Umočite svaki štapić hleba u mešavinu meda i vode, a zatim ga uvaljajte u susam. Stavite svaki štapić hleba na pleh obložen papirom za pečenje. onovite postupak sa preostalim testom. Pecite 30-35 minuta, okrećući štapiće na pola pečenja. Štapići su gotovi kada dostignu zlatno-smeđu boju. Svaka rerna je malo drugačija, zato počnite da proveravate štapiće hleba nekoliko minuta pre kraja.
Prebacite na rešetku za hlađenje da se potpuno ohlade, a zatim uživajte ili čuvajte u posudi do 5 dana. Nastaviće da se suše ako ostavite posudu otvorenu. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i pržene štapiće od tikvica sa umakom od grčkog jogurta.
Pročitajte kako se prave hrskavi pica štapići od lisnatog testa
BONUS VIDEO
StvarUkusa
