Domaći sok od kajsija je pun moćnih antioksidanata: beta-karoten pomaže u regulaciji nivoa holesterola i utiče na bolju elastičnost zidova arterija. Uz vitamin C, u ovom voću ima i likopena, premda ne u istoj količini kao u paradajzu, ali i u kajsijama taj sastojak opstaje uprkos kuvanju i čak postaje lakši za varenje.
Zahvaljujući visokom procentu šećera u kajsijama, u sok ne morate stavljati mnogo dodatnog šećera.
Sastojci:
- 5 kg kajsija
- 3 kesice limintusa
- 3 l vode
- šećer (količina zavisi od toga koliko ćete sirupa dobiti)
Priprema:
Kajsije oljuštite, izvadite im koštice i izmiksujte ih ili propasirajte. Skuvajte 3 litre vode i ohladite. Prokuvanom vodom prelijte kajsije, dodajte limuntus i sve dobro izmešajte. Pokrijte posudu i ostavite je 24 sata da odstoji. Potom procedite kroz gazu i na svaki litar tečnosti dodajte 1 kg šećera, pa mešajte dok se šećer sasvim ne istopi. Sipajte u flaše i dobro zatvorite. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja držite u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem