Domaći sok od kajsija je pun moćnih antioksidanata: beta-karoten pomaže u regulaciji nivoa holesterola i utiče na bolju elastičnost zidova arterija. Uz vitamin C, u ovom voću ima i likopena, premda ne u istoj količini kao u paradajzu, ali i u kajsijama taj sastojak opstaje uprkos kuvanju i čak postaje lakši za varenje.
Zahvaljujući visokom procentu šećera u kajsijama, u sok ne morate stavljati mnogo dodatnog šećera.
Sastojci:
- 5 kg kajsija
- 3 kesice limintusa
- 3 l vode
- šećer (količina zavisi od toga koliko ćete sirupa dobiti)
Priprema:
Kajsije oljuštite, izvadite im koštice i izmiksujte ih ili propasirajte. Skuvajte 3 litre vode i ohladite. Prokuvanom vodom prelijte kajsije, dodajte limuntus i sve dobro izmešajte. Pokrijte posudu i ostavite je 24 sata da odstoji. Potom procedite kroz gazu i na svaki litar tečnosti dodajte 1 kg šećera, pa mešajte dok se šećer sasvim ne istopi. Sipajte u flaše i dobro zatvorite. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja držite u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus