DOMAĆI KAŠASTI SOK KOJI SVI VOLE:  Napitak od jabuke, kruške, dunje i šargarepe bez konzervansa

Postanite i vi stručnjak za domaće sokove.

Shutterstock

Imate višak svežeg voća a nemate ideju šta sa njim da napravite? Evo jedan jednostavan način kako da iskoristite dunje, jabuke i kruške i dobijete izuzetno ukusan kašasti sok. Ukoliko želite manje soka, smanjite količine sastojaka, ili povećajte ukoliko želite više. Od ove količine ispadne oko 8 litara soka.

Sastojci:

  • 0.5 kg krušaka
  • 0.5 kg jabuka
  • 0.5 kg šargarepe
  • 0.5 kg dunja
  • 750 g šećera

Priprema:

Voće i šargarepu operite, oljuštite i isecite na manje komade. Sve posebno skuvajte, zatim procedite pa izmiksajte u blenderu ili štapnom mikseru, tako da dobijete kašu. Vodu u kojoj ste kuvali sastavite. Dodajte još toliko vode da ukupno imate 10l. Dobijenu kašu sjedinite sa vodom. U to dodajte šećer. Vratite na šporet da provri.

Kada provri sipajte u tople staklene flaše. Dobro zatvorite i pokrijte pa ostavite tako da se potpuno ohladi. Sok se pije ne razblažen. Ako vam je puno sladak možete ga malo razblažiti sa vodom kada ga sipate u čase.

Izvor: Stvar ukusa