Dunje potiču iz stare Persije i pored toga što ih mnogi stavljaju na orman da mirišu, izvrsne su za kompote i sokove. Pored toga, dunje su izvrstan izvor dijetalnih vlakana, C i B vitamina, kao i minerala poput kalijuma i magnezijuma. Pored toga, bogate su antioksidansima koji inače imaju protivupalno i antibakterijsko dejstvo.
Sastojci:
- 1 kg dunja
- 500 g šećera
- sok i kora od 2 limuna
- 1 l vode
Recept za domaći sok od dunja:
Kako biste napravili domaći sok od dunja, dobro očistite dunje krpom, a zatim ih operite vodom. Isecite ih na četvrtine i očistite od koštica. Četvrtine isecite na manje komadiće. Pomešajte komadiće dunje sa 100 g šećera, sokom i korom limuna.
Potom sve prelijte vodom i pustite da proključa. Kada prokuva, smanjite vatru i pustite da se kuva oko 45 minuta uz povremeno mešanje. Kada se smesa ohladi, procedite sve u drugu činiju kroz sito prekriveno gazom.
Tokom procesa ceđenja gnječite gazu. Nakon toga u tečnost koju ste dobili umešajte ostatak šećera i prokuvajte na jakoj vatri još pet minuta. Sok prelijte u sterilne flaše i stavite na hladno i tamno mesto. Možda ćete želeti da napravite i aromatični sok od cvekle.
Pročitajte kako da napravite i domaći sok od koprive
BONUS VIDEO
StvarUkusa