STARI VOJVOĐANSKI SPECIJALITET OD TESTA U KOM SVI UŽIVAJU: Rezanci sa makom - recept koji se prenosi s kolena na koleno

Jedan kulinarski klasik su domaći rezanci sa makom. Evo recepta u kom ćete sigurno uživati...

Shutterstock

Ukoliko niste imali priliku da probate čuvene rezance sa makom sada je pravo vreme. Priprema je vrlo jednostavna, pa ukoliko nemate ideju šta da napravite ovih dana ovo je recept koji morate da probate. Možete ih zasladiti medom ili džemom. Sastojci su jeftini, a količina koja se dobije dovoljna je za celu porodicu da se zasladi.

Sastojci:

  • 400g rezanaca ili makarona
  • 150g mlevenog maka
  • 3 kašike vrelog mleka
  • 50 ml mleka
  • 2 vanilin šećera
  • 5-6 kašika ulja
  • rendana kora jednog limuna
  • voda da se skuvaju rezanci
  • kašičica soli

Priprema:

Vodu posolite i stavite da proključa. Zatim dodajte rezance, promešajte da se ne zalepe za dno. Kada prokuvaju, skloniti sa šporeta i ostaviti poklopljeno da rezanci omekšaju oko 10-tak minuta. Procedite ih i isperite hladnom vodom, tako neće biti lepljivi.

Mak prelijte vrelim mlekom, dodajte ulje, šećer i vanilin šećer, koricu limuna.Sve dobro promešajte i sjedinite sa rezancima.