REZANCI SA MAKOM: Stari vojvođanski specijalitet bez koga nije mogao da se zamisli nedeljni ručak 

Rezance sa makom su nekada spremale bake širom Vojvodine.

Shutterstock

Rezanci sa makom često su se nalazile na stolovima širom Vojvodine, a nedeljni ručak nije mogao da se zamisli bez njih. Ukoliko nemate vremena za neki komplikovani desert, a jede vam se nesto slatko idealno su rešenje. Pripremaju se očas posla, a cela porodica će uživati u ovom specijalitetu. 

Sastojci:

  • 400 g širokih rezanaca
  • 50 g maslaca
  • 150 g mlevenog maka
  • 300 g šećera
  • kesica vanilin šećera
  • prstohvat soli

Priprema:

U šerpu sipajte vodu i dodajte malo soli, pa ubacite rezance i kuvajte na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje. Kad su rezanci gotovi, skinite šerpu sa ringle, ostavite još par minuta da rezanci nabubre, pa ih procedite i ostavite sa strane. U drugoj šerpi dodajte maslac, dodajte mak i šećer, pa sve dobro izmešajte, i pržite na laganoj vatri par minuta da se sve dobro sjedini, samo vodite računa da vam šećer ne zagori. Dodajte proceđene rezance, promešajte opet, pospite ih vanilin šećerom i služite.

Izvor: Stvar ukusa