Italijanska kuhinja je poznata u celom svetu, a njihovo čuveno jelo su i paste. Paste se prave od različitih testenina i nadeva, a karbonare i bolonjeze su svi probali. Mi vam donosimo i recept za pastu sa karfiolom i belim lukom koja se brzinski sprema i koju ćete obožavati.
Sastojci:
- 1 mali karfiol
- 1 glavica belog luka
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 kašičica italijanskog začina
- 320 g makarona
- 6 inćuna
- 1 limun
- 150 ml belog vina
- 2 kašike seckanog peršuna
- 50 g parmezana
- 2 kašike putera
Recept za pastu sa karfiolom i belim lukom:
Isecite karfiol na manje cvetove, pa blanširajte u ključaloj vodi koju ste posolili nekih 5 minuta. Procedite i ostavite da se povrće ohladi u situ. U istoj vodi blanširajte i glavicu belog luka nekih 5 minuta, pa oljuštite i podelite na čenove. Na kraju u istoj vodi skuvajte i makarone. U tiganju na maslinovom ulju (1 kašika) propržite čenove belog luka, pa izvadite. Zatim u taj isti tiganj sipajte preostalo ulje i dodajte karfiol i pržite dok ne omekša, nekih 5 minuta. Zatim dodajte rendanu koru limuna, inćune i čenove belog luka. Sipajte belo vino i smanjite temperaturu. Dodajte i proceđene makarone i promešajte. Sipajte malo vode u kojoj su se kuvale makarone ako je previše suvo. Dodajte i puter i mešajte dok se ne istopi. Na kraju dodajte seckani peršun i ponovo promešajte, pa pospite parmezanom. Prijatno!
Pročitajte i ovo: Pasta sa vrganjima i šampinjonima
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.