Originalna italijanska pasta sa rendanim jajima

Pasta sa rendanim jajima se pravi u sosu od jaja i sira, uz dodatak prezli.

Shutterstock

Sastojci:

  • 2 velika jajeta i 1 veliko žumance, plus još 2 cela jajeta za tvrdo kuvana 
  • 120 g fino rendanog kačkavalja 
  • 120 g plus 2 kašike rendanog parmezana 
  • so i biber, po ukusu 
  • 280 g testenine rigatoni, ili po izboru 
  • 3 kašike putera
  • 60 g prezli 
  • 60 g peršuna, sitno iseckanog 
  • 1 kašičica sitno narendane limunove kore 
  • 3 čena belog luka, tanko iseckana

Recept za pastu sa rendanim jajima:

Za ovu pastu umutite 2 jajeta, kačkavalj, parmezan, 1 kašiku vode, 1/2 kašičice soli i biber u velikoj posudi, dok se ne sjedine. Ostavite na stranu. Prokuvajte vodu na srednjoj vatri i obilno začinite solju. Napunite srednju posudu ledenom vodom i ostavite na stranu. Kada voda proključa, preostala 2 cela jajeta lagano spustite u šerpu kašikom ili hvataljkama i kuvajte da budu tvrda, oko 10 minuta. Prebacite jaja šupljikavom kašikom u ledenu vodu. Pustite da se jaja potpuno ohlade, a zatim ih oljuštite i ostavite sa strane.

Dodajte testeninu u ključalu vodu i kuvajte do al dente prema uputstvima na pakovanju. Odvojite malo vode od kuvanja, a zatim dobro ocedite testeninu i ostavite na stranu. U međuvremenu, istopite 1 kašiku putera u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte prezle i pržite, često mešajući, dok ne porumene, oko 5 minuta. Umešajte peršun, limunovu koricu i preostale 2 kašike parmezana. Prebacite u malu posudu.

Obrišite tiganj i dodajte preostale 2 kašike putera. Rastopite na jakoj vatri, a zatim dodajte beli luk i pržite, povremeno mešajući, dok ne omekša i zamiriše, 1 do 2 minuta. Dodajte testeninu i mešajte lopaticom. Smanjite toplotu na srednju. Sipajte vodu od kuvanja testenine i mešavinu jaja i sira. Kuvajte, neprestano mešajući, dok se sir ne otopi, a sos ne postane svilenkast i malo zgusnut, 2 do 4 minuta.

Ako je sos previše gust, dodajte još vode, 2 kašike odjednom, da biste prilagodili konzistenciju. Probajte i začinite solju i biberom. Stavite kašikom u 4 plitke činije, a zatim ravnomerno pospite tostiranim prezlama. Preko testenine sitno izrendajte tvrdo kuvana jaja. Napravite i sezonsku pastu sa bundevom.

Pročitajte kako se pravi zapečena pasta sa piletinom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za zapečenu pastu sa mlevenim mesom i sirom  Instagram/dinner_at_hols

StvarUkusa